„Има такъв народ” губят доверие. При нови избори стават трета политическа сила

“Има такъв народ” губят част от доверието на избирателите си в дните след изборите на 11-ти юли. От първа политическа сила формацията на Слави Трифонов би се наредила трета, ако изборите бяха днес, показва проучване на агенция “Маркет линкс”. Народното събрание остава институцията с най-ниско обществено доверие, като само за месец загубата е около 10%.

Втори в Народното събрание при евентуални нови избори биха се наредили от “Демократична България”, които в настоящия парламент четвърти. На свой ред БСП са загубили част от доверието си и биха застанали трети.

Разликите между “Демократична България“, ИТН и БСП обаче са в рамките на статистическото отклонение, обясни пред bTV социологът от агенцията Добромир Живков.

“ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия“, коментира Живков.

Политическата криза, в която се намира страната и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната.

Служебното правителство пък печели симпатиите на гражданите. С 3% се е повишило доверието само в рамките на месец, като към днешна дата то е 54%.

Именно развитието на политическите процеси от последните седмици водят до общ спад в степента на доверие в партиите на протеста, докато т.нар. партии на статуквото частично възстановяват своите позиции.


„През месец март, както и ноември миналата година, основният движещ елемент в спада на удовлетвореността от посоката на развитие на страната беше пандемията. През март имахме и предизборна обстановка, която допълнително нажежи страстите“, коментира Добромир Живков.


Българският избирател смята, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет с първи мандат е по-скоро споделена. 43% казват, че отговорността е и на двете страни – ИТН, които предложиха свой проектокабинет, както и ДБ и ИБГНИ, които отказаха да го подкрепят. По-големи негативи обаче отнасят от “Има такъв народ”. 

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram