Източват горивото на заседналия край Камен бряг кораб

Акция за овладяване на кризата край Яйлата започва тази сутрин. Планира се източване на горивото на заседналия край Камен бряг кораб. До тук се стигна, след като вчера транспортният министър Христо Алексиев съобщи, че плаващия под панамския флаг плавателен съд потъва.

Изчаква се по-добро време, за да се възстанови пренасянето на карбамида от кораба с платформа, снабдена с кран.

14 дни продължава сагата край местността Яйлата. Корабът “Вера Су” заседна на 20 септември, а четири дни институциите не предприеха никакви действия. На борда на кораба се превозват тонове азотна тор. Няколко дни по-късно от “Басейнова дирекция” съобщиха, че в морето има следи от нитритен азот. В края на миналата седмица еколози обявиха, че има опасност от замърсяване и Черно море е изправено пред екологична катастрофа. Операция започна в понеделник. 

По план първа стъпка бе част от товара на кораба да бъде преместен, за да може плавателният съд да бъде изтеглен. На място бяха пратени кран и баржа. Баржата заседна, а машината, която трябваше да опакова азотния тор, се развали. Така се появи идеята и щипките на крана да пренасят товара на кораба, а кадри в социалните мрежи показаха, че по този начин торовете се изсипват директно в морето. На 28 септември операцията бе спряна, а от Министерството на околната среда и водите заявиха, че не са разрешавали подобни способи на разтоварване.

Шефът на “Морска администрация” бе уволнен малко по-късно. 

Община Каварна обяви бедствено положение преди няколко дни. 

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram