Издигат денонощен палатков лагер срещу Гешев пред Съдебната палата

Протестиращи ще изградят денонощен палатков лагер пред Съдебната палата тази вечер. Целта е да не се допуска главния прокурор Иван Гешев да влезе в кабинета си, който е на 4-я етаж в сградата. Това съобщиха инициаторите пред Фрог, които са от гражданското движение „Агора“ и майките от „Сестемата ни убива“.

Палатките ще започнат да се изграждат около 19 часа. Сформирани са и графици за дежурства, така че районът около Палатата да е под наблюдение 24 часа. „Зона без каскети“ ще е мотото на лагера. Според организаторите лагерът ще бъде идентичен като този на „Орлов мост“ през лятото на 2020 г. Надават се, че полицията няма да попречи на протеста.

Още миналата седмица общественото недоволство пред сградата на съда се възобнови с нова сила , като този път то е  с конкретно искане –  оставката на Иван Гешев. Група граждани дори успя да влезе в Палатата и да престои часове наред пред кабинета на „Главния“, скандирайки: „Гешев е позор. Оставка и затвор!“.

От тази сряда – 9 юни,  БОЕЦ също ще блокира Съдебната палата, за да не допусне Гешев да припари до работното си място. Лидерът на организацията Георги Георгиев уточни, че е получил подкрепа от всички партии на протеста. Отделно от това „Правосъдие за всеки“ продължава да организира протест един път в седмицата срещу Гешев, както и с искане за спешна реформа в съдебната система.  

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram