Извънредната обстановка се удължава излишно, така по-лесно се управлява

„В удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на май няма медицински съображения. Нещо повече – тя продължи твърде дълго и това показва липсата на логика за въвеждане и отмяна на тази мярка“, каза по bTV епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„Моето усещане е, че е много по-лесно да се управлява в такава ситуация и това е политически ход, защото по-лесно се налагат някои решения“, допълни тя.

По думите ѝ предвид големия брой смъртни случаи и ниския процент ваксинирани, не може да се твърди, че пандемията се управлява удачно.

Според проф. Кожухарова в момента действително има спад на заразените и „тенденция към спад“ в броя на смъртните случаи, но всяка епидемична вълна има начало и край, затова няма особен смисъл в прилаганите от здравните власти мерки.

„Бих могла да бъда убедена в тяхната необходимост, ако ми се покажат точните епидемиологични критерии, по които затягат и разхлабват мерките“, посочи тя и допълни, че ако се направи сравнение със ситуацията миналата година и сега, ще видим, че няма нищо общо.

„Нека отворят университетите и студентите да се събират там, а не в нощните заведения. Това е моето контра предложение на отварянето на заведенията“, каза проф. Кожухарова. 

„Ужасява ме затварянето на детски градини, училища университети, защото от това няма полза. Травматизират се поколения, на които им предстои да живеят и след тази пандемия“, посочи още тя.

Проф. Кожухаров коментира и новата вълна от рестрикции в съседните страни и в Европа, с появата на индийския щам:

„Никога не съм била оптимист по отношение на пандемиите. По-скоро съм реалист, но е трудно да се сравняват нещата в международен план. Всяка страна има свой път. Мерките в другите страни са толкова разнообразни, че ако човек се замисли сериозно стига до извода, че едва ли действат. Дали ще има нова вълна, предизвикана от индийския щам, зависи от това колко хора имат имунитет“, каза проф. Кожухарова.

По думите ѝ у нас третата вълна е била предизвикана от британския щам, за който се е твърдяло, че се разпространява много по-бързо, но кривата на разпространение у нас не е доказала това твърдение. Хоспитализирани са били предимно хора над 50 г. Младите са по-скоро изключение, макар да се говореше, че са по-засегнати при тази вълна, обясни професорката и допълни:

„Бременните жени бяха сравнително леко засегнати. Към момента не ги съветват да се ваксинират, затова нямат друг вариант, освен да останат вкъщи.“

Според Кожухарова не е ясно как е преценено, че колективен имунитет ще бъде постигнат при 75% преболедували или ваксинирани. Тя оспори и изискването всички да носят предпазни маски:

„Не смятам, че ваксинирани и преболедували трябва да носят маски. След като имаш имунитет – поне да имаш правото да ходиш без маска.“ Шансът да си заразоносител, въпреки че си боледувал или си ваксиниран според нея е минимален.

Проф. Мира Кожухарова каза още, че начело на щаба е трябвало да бъде назначен епидемиолог, но тя самата не би приела да изпълнява тази длъжност:

„Нещата тръгнаха неправилно от самото начало. Епидемиологията беше тотално пренебрегната и лекарите се учеха на гърба на хората“, обобщи тя. 

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram