Иво Инджов: Проектът на Трифонов за правителство на малцинството – оригинален, но неработещ

Проектът на Слави Трифонов за правителство на малцинството, т.е. само на ИТН – оригинален, провокативен и силно дискусионен, да не кажа – неработещ. Борба с корупцията и нагласените обществени поръчки – добре. Това са консенсусни, вече промотирани предложения (Тук прибавям и смяна на главния прокурор (вж. интервюто на Трифонов за ”Льо Монд”), както и закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура (анонсирани предизборно намерения).

Малко социални мерки (построяване на толкова детски градини, колкото са необходими, за да няма неприети деца, и др.) – ок. НО: нищо за доходите и пенсите! Реклама и шоу в политиката (таблет за всеки ученик, наши космонавти, че и един северномакедонец дори, в НАСА) – не са излишни. Но…

Първо – Трифонов извива ръцете на ДБ и ИСМВ, както и на БСП – ако не го подкрепят, върху тях ще падне „отговорността“ за трети, избори за една година (напълно непредскадуеми). Освен това:

Много нови юпита (предимно с англосаксонски академичен, доколкото разбирам – неолиберален бекграунд). Борбата с бедността и стряскащото за страна в ЕС социално неравенство обаче изисква друга, социално ориентирана биография на част от номинираните за министри.

ДБ, разбира се, нямат проблем с неолибералния подход на Слави, но ултимативният му тон в стил „Подкрепяте ни или ще си носите отговорността“, поставя в изключително трудна позиция партията на Христо Иванов и Атанас Атанасов. Тя има самочувствието да е носител на политико-експертния потенциал за промяната…

Всъщност, неолиберали са номинирани и за ключовите длъжности – „примерът“ Николай Василев, старо „царско“ юпи, и „министърът на финансите“ Любомир Дацов. Николай Радулов за шеф на МВР – добре, но не е ясно защо постът не е предложен на новия любимец на българите Бойко Рашков. Така, както са били предложени постове на служебните министри Николай Денков, Асен Василев и Кирил Петков, които са ги отказали.


При този подход и състав на проетктокабинета на Слави третите за годината парламентарни избори никак не трябва да бъдат изключвани като възможност.

Иво Инджов, Facebook

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram