Иван Гешев: Намираме се в конституционна криза, освен в политическа

„В последните 30 години законите се приемат от хора, които не разбират какви са реалните проблеми, които дори не са юристи”, това казва главният прокурор Иван Гешев в интервю за Трибюн.бг.

“И резултатите са налице – намираме се в конституционна криза, освен в политическа. Прокуратурата е една от последните стабилни институции в борбата срещу престъпността, единствена преграда между престъпността и българските граждани, и това създава впечатление за изключителната й активност, а ние не сме спирали да работим активно в нито един период“, добави Иван Гешев.

Той посочи, че в момента няма избрана парламентарна квота на Висшия съдебен съвет (ВСС), функциониращ Инспекторат на ВСС – години след изтичане на мандата, непопълнени са квоти в Конституционния съд.

„Прокуратурата не води войни, водят ги други институции. И ги водят не с цел интересните на българските граждани, а с цел лични и политически интереси и за егото на определени министри. За съжаление цената е ръст на престъпността. И сега никой няма да си признае. „Разстреляхме“ Специализираната прокуратура, да грешка е, защото има бум на организираната престъпност, бум на наркотиците по улиците, бум на мигрантския натиск и т.н.”, категоричен е главният прокурор.


Ръководителят на държавното обвинение отбеляза, че „явно за част от политическата класа не е проблем икономическата ситуация, инфлацията, цените на стоките, предстоящата зима, войната, която се води близо до българските граници.

Проблем им е само овладяването на правосъдието и на прокуратурата в частност. Българските граждани да си отговорят на въпроса какво стои зад този интерес – дали е върховенство на правото или възвръщане на тоталитарни методи и практики, които смятахме за забравени“, съветва той.

Аз в цялата си кариера не помня да е имало подобен натиск срещу магистрати. И искам да благодаря на колегите, защото това е победа на справедливостта и победа в името на българските граждани. Те показаха, че въпреки всичко – въпреки тези политически атаки, те продължават да работят в интерес на хората“, така главният прокурор Иван Гешев коментира влязлата в сила присъда на Десислава Иванчева, която бе приведена в изпълнение в края на миналата седмица.

Главният прокурор посочи, че конкретният случай е използван от политици за извличане на политически дивиденти, за закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. „Много хора се уплашиха, че българската прокуратура и службите за сигурност се задействаха в борбата с корупцията. Притесниха се, че те може да са следващите“, добави Иван Гешев.

Път за решаване на истинските проблеми е „приемането на съвременен Наказателен кодекс, реформа на наказателния процес, радикални промени за спиране на „войната по пътищата“ – нещо, за което прокуратурата настоятелно алармира и работи в последните повече години, вкл. чрез внасяне на експертни предложения в няколко поредни народни събрания“, посочи Иван Гешев.

„Защото това са реални инструменти и реални модели за решаване на проблемите и тук е работа на политиците да решат дали е по-важно да си служат с политически клишета и да постигат тяснопартийни, лични или конюнктурни цели, или да се заемат с решаване на проблеми, които водят до усещане за липсата на справедливост. Ще настояваме магистратите да бъдат чути, хората да бъдат чути“, подчерта Иван Гешев.

„Положението е доста сериозно и притеснително“, предупреждава главният прокурор. „Затова прокуратурата започва кампания за по-тесен диалог с гражданите. Всяка окръжна прокуратура ще се среща повече с хората, за да решава, в рамките на своите законови правомощия, доколкото може, техните проблеми. Защото българската прокуратура се бори за законността и за защитата на техните права”, категоричен е Иван Гешев.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram