Земеделци протестират след унищожителната градушка в Пловдивско

Земеделски производители организираха протест след силната градушка, която нанесе поражения върху реколтата в близо 15 пловдивски села. Днес те блокираха днес общинския път от Ръжево Конаре към Калояново. Недоволството им е насочено срещу държавата, която обвиняват за това, че не са изстреляни ракети срещу градоносните облаци. Продукцията на хората не е застрахована и те не знаят какво ще правят оттук нататък. Затова настояват властите да ги обезщетят.

Земеделец сподели пред БНТ, че отглежда 440 декара пипер в землището на село Ръжево Конаре. „Няма една чушка здрава, няма и начин за възстановяване, няма застраховка. Оттук-нататък нямаме идея как ще си изхранваме семействата. Имахме и толкова много хора на работа, всички от днес са без работа“, разказа той.

„Пораженията са 100% унищожаване на реколтата. Настояваме за обезщетения, и то максимални, а не минимални, не 100-200 лева евентуално да кажат за декар или нещо подобно. Искаме максимални обезщетения. И ще съдим държавата“, каза Гюрга Дарджонова от село Ръжево Конаре пред БНР. Тя допълни, че виновните за неизстреляните ракети трябва да понесат отговорност.

Обяснението

Георги Михайлов – началник на командния пункт на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” в с. Голям чардак, обясни, че клетката, която е над селото, не е стреляна, защото полигонът има забрана от 19.18 ч. до 20.16 ч.

„Тази клетка е възникнала към 19.30 ч., тогава е трябвало да почне обработката, но поради забраната тя не е била обработена. Това е стандартна процедура, досега забрани е имало и пак ще има. Ние почваме да стреляме от 14.00 ч. до към 23.00 ч. През цялото това време въздушното пространство над Пазарджик, Пловдив е затворено. Хората, които дават забраните, следят въздушната обстановка и те преценяват кога и колко време да е тази забрана“, обясни той. Михайлов допълни, че за да получат разрешение за стрелба, им трябват 40 минути. Обработени са 16 клетки, като са изстреляни 82 ракети, но тази над Ръжево Конаре не е.

Зам.-кметът на община Калояново Пламен Николов коментира, че земеделските производители си плащат на декар да бъдат защитени и хората имат стар метод за застраховането, който по думите му е крайно неефективен. Той допълни, че към 13.00 ч. се очаква в Калояново да пристигнат земеделският министър и областният управител.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram