За някои училища – вече разрешиха карантина до Великден

Преустановяването на присъствената форма на обучение в училищата ще продължи поне до 13 април 2020 година. Това се казва в инструкция на Министерството на образованието и науката до учителите, разпространена от столичното управление на образованието. Учениците от 8 до 12 клас да са натоварени по 7 часа дневно, пишат от министерството.

„Към днешна дата, това което можем да кажем с висока степен на вероятност е, че преустановяването на присъствената форма на обучение в училищата ще продължи поне до 13 април 2020 година. Това ни изправя пред задачата да направим електронната форма на обучение още по-пълноценна“, посочват от МОН.

В тази връзка в следващите дни усилията трябва да са насочени към преподаването на нови знания. Тъй като синхронната форма на дистанционно обучение се сблъсква с редица ограничения (достатъчно електронни устройства във всяко семейство, наличен и достатъчно бърз интернет, здравословно допустимо време за работа с екран и др.), препоръчва се редуването й с асинхронна форма. По преценка на учителите могат да се редуват с уроци за упражнения, повторение, обобщение и т.н., както и преподаването на нови знания чрез синхронна и асинхронна форма.

Препоръчва се приоритетно да се залагат уроци по български език и литература, математика, природни науки, обществени науки, като не се отхвърля възможността да се включат и часове по чужд език или друг предмет, който за конкретния клас или випуск е от особено значение. Работата в областта на изкуствата и технологиите може да е ефективна и чрез проектно-базирано обучение, при което се поставят индивидуални или екипни задачи за създаване на продукт, за изготвяне на проект, за изработване на презентация и т.н., а в областта на спорта -чрез препоръки за поддържане на физическата активност и изпълнение на леки физически упражнения в домашни условия между отделните уроци по останалите предмети.

За момента липсва официална информация от МОН за това ще бъде ли удължена формата на преподаване извън училищна среда. Няма и съобщение от стран ана РУО в Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram