За седма поредна година ММС организира Европейска седмица на спорта

Министерство на младежта и спорта (ММС) организира Европейска седмица на спорта #BeActive за седма поредна година. Между 23 и 30 септември всички желаещи ще имат възможността да станат част от най-големия спортен празник в Европа за любители.

Европейската седмица на спорта ще бъде открита в София на 23-ти септември (четвъртък) от 18.30 ч. в Княжеска градина. Събитието ще се проведе в партньорство със Sofia Urban Zone Sport 2021, организирана от фондация „София – европейска столица на спорта“ и Столична община.

Спортно селище и Нощ на спорта #BeActive Night ще очакват приятелите на спорта на 25 септември (събота), между 15 и 21 часа в пространството пред НДК. В спортното селище над 30  федерации и спортни клубове ще представят дейността си чрез демонстрации и информационни материали. Събитието ще продължи с #BeActive Night с програма на сцена с участието на посланиците на Европейската седмица на спорта.

През 2021 г. мотото на Европейската седмица на спорта е „Време е да Бъдеш активен отново, нищо не може да те спре“, а инициативите ще се проведат в София, Монтана, Видин и Враца. Тя има за цел да подпомогне личностното развитие на младите хора и подкрепи спортните им потребности.

#BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е ММС, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз.

Посланици на Европейската седмица на спорта и тази година са успели български спортисти и талантливи млади състезатели. Това са олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, олимпийските шампионки от националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, европейската вицешампионка по художествена гимнастика Боряна Калейн, джудистът Ивайло Иванов и сребърният медалист от Световното първенство по тенис за маса за хора с увреждания от 2018 г. Денислав Коджабашев.

Акценти от програмата на Европейската седмица на спорта:

23.09 – Откриване в София от 18.30 часа в Княжеската градина в партньорство със Sofia Urban Zone Sport.

14-27.09 – Фотоизложба с най-добрите моменти от Европейска седмица на спорта в Национална спортна академия „Васил Левски“.

25.09, 15:00-21:00 ч. – Нощ на спорта #BeActiveNight и #BeActive Спортно селище пред НДК, на което 30 федерации и клубове ще представят дейността си чрез демонстрации и информационни материали.

26.09, 10.00 ч. – Тренировъчен ден на живо във Фейсбук.

28.09, 9.00 – 19.00 ч. – #MultiSportOpenDay, Ден на отворените врати във фитнес центровете в София и страната.

28-29-30.09 – #BeActive Tour във Враца, Монтана и Видин. По време на обиколката, спортни федерации и местни клубове ще представят чрез игри и демонстрации своята дейност.

28.09-11.10 – Фотоизложба с най-силните акценти от българското участие на Олимпийските игри в Токио в парка на НДК.

    Европейската седмица на спорта се реализира в партньорство със: Столична община, Фондация „София – европейска столица на спорта“, Компания „Benefit Systems“, Български червен кръст, Национална спортна академия „Васил Левски“, Национален център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, „Булспорт – Асоциация за развитието на българския спорт“, „Метрополитен“ ЕАД, FitSpo, Минерална вода Велинград, Dr. Witt, Off Line, Board Shop.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram