Засилени проверки в големите градове и по пътищата между малките населени места


Приключи операцията на ROADPOL за обезопасителни колани и каски

От днес до 24 март е в ход специализирана полицейска операция за повишаване на безопасността на движението с акцент движението в градовете и пътищата между малките населени места, уточни главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. В градовете екипите ще следят за водачи, които отнемат предимство на другите пътни превозни средства, както и за недопускане на преминаване на забранителен сигнал на светофар. На територията на три областни дирекции от Западна България е предвидено да бъде засилен контролът на пътищата между малките населени места. Там екипите ще следят основно за неправоспособни водачи и недопускане на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол.

От началото на годината до 16 март се отчита сериозно намаление на пътнотранспортните произшествия с участието на пешеходци – около 45%, съобщи главен инспектор Близнаков, като по думите му това се дължи на засиления контрол от органите на реда.

45 166 моторни превозни средства са проверени по време на последната операция с фокус на използването на обезопасителни средства. Тя се проведе в периода от 8 до 14 март и бе организирана по линия на ROADPOL, Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.

По време на проверките екипите са установили 3922 нарушения. От тях най-много са били случаите на неизползване на обезопасителен колан от водачите – 2476. Общо 1357 пътници също са били санкционирани за неизползване на обезопасителен колан, 895 от които са пътували на предната седалка и 462 – на задните. Установени са и 24 случая, в които деза са били превозвани на предна или задна седалка без колан, а случаите на неизползване на обезопасителни столчета при превоз на деца са 46.

От екипите са установени 11 случая на неизползване на предпазна каска от мотоциклетисти и осем, в които са били превозвани деца на двуколесни превозни средства без каски.

По време на операцията са били разкрити и пет случая на превоз на крадени стоки./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram