Замърсяването с пластмаса на Марица е било 16 пъти над нормата, източникът е установен

Залпово замърсяване с пластмасови мленки – продукт от преработка на полиетиленови отпадъци, се оказа причинител на масовото измиране на риба в Марица вчера. Това установи официално регионалната инспекция по околна среда в Пазарджик.

След проверка на всички предприятия в района е установено, че причинител е компанията за оползотворяване на отпадъци „Екоинвест“, работеща в промишлената зона на Пазарджик.

Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации (ПДК) на вещества в производствените отпадъчни води на обекта. При показателя „химическа потребност от кислород“ (ХПК) – при норма 700 mg/l, пробите показват 2322 mg/l, или превишение от 3 пъти. Нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти. При норма 200 mg/l, са измерени 3140 mg/l.

Високи стойности на тези показатели са установени и в градския колектор, който отвежда отпадъчните води от „Екоинвест“ЕООД / ХПК – 2940 mg/l и нерезтворени вещества – 5392 mg/l/. Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект.

От вечера следобед „Екоинвест“ЕООД преустанови производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води.

След като вчера дружеството е преустановило дейностите, свързани с формирането на отпадъчни води, замърсяването е преустаяновено, информира екоинспекцията.

Тази сутрин са взети нови проби от канализационните колектори и река Пишманка. Резултатите от пробите сочат, че замърсяването е преустановено. Показателите от Градски колектор-1 са: ХПК – 128 mg/l и неразтворени вещества – 209 mg/l, а от Градски колектор-2: ХПК – 49 mg/l и неразтворени вещества – 29 mg/l.

Бяха взети водни проби от отпадъчните води на инсталация за преработка на отпадъци в промишлената зона на Пазарджик, от двата градски колектора на ул. „Заводска“ и от отпадъчните води на предприятия за преработка на хартия в село Главиница, община Пазарджик. Проверени са още три промишлени обекта в индустриалната зона, за които се установи, че в момента не заустват отпадъчни води в канализационната система с водоприемник река Пишманка, локализирана като участък на замърсяването.

Прокуратурата от вчера разследва случая.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева все пак призова гражданите да не купуват риба от нерегламентирани места, да не ловят и да не допускат домашни животни вблизост до реката. По думите й Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е проверила течението на Марица до Първомай и не е установила другаде умряла риба./dnevnik.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram