Законът с мерките за извънредното положение готов още днес

о края на деня ще бъде готов проектът за закон, касаещ мерките по време на извънредно положение. Това каза пред БНР министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

„Законът, който готвим като проект, е закон за мерки по време на извънредното положение, обявено с решението на НС в петъчния ден“, обясни той.

Предложението засега е формулировката да бъде до прекратяване на обявеното извънредно положение, без дата.

„Ако няма друго решение на Народното събрание, този ден е 13 април“, допълни правосъдният министър. Той е категоричен, че ограничителните мерки до момента по никакъв начин не засягат основни права на гражданите.
Законът за извънредното положение ще уреди мораториума върху процесуални срокове, започнали да текат по висящи производства, преди обявяването на извънредно положение на 13 март.

Мораториум върху процесуалните срокове би успокоил страните в различни производства, че ще могат спокойно да упражнят правата си след приключването на извънредното положение, поясни още Кирилов.

Мораториумът върху процесуалните срокове е един от малкото въпроси, които изискват законодателна уредба през изричен закон.

Спирането на процесуални срокове ще бъде факт в момента, в който Народното събрание потвърди това, подчерта Кирилов.

Висящите съдебни производства бяха отложени с предходно решение на Висшия съдебен съвет, припомни той.

„В момента в съдебните сгради няма висящи дела, освен тези за които изрично е посочено с оглед на техния характер“, отбеляза министърът.

Съдийската колегия на ВСС подробно е дала указания на съдилищата по отделните видове дела и основно по тези, които няма как да не се поставят за разглеждане. Тези дела обаче са ограничен кръг, уточни Данаил Кирилов.

„Могат да се гледат в една единствена съдебна зала, близо до входа и без струпване на лица участници в тези производства“, допълни той.

Мерките срещу разпространение на коронавируса предвиждат минимален достъп на външни лица в съдебна зала.

„На гледането на мерките за неотклонение няма да бъдат допускани такива“, уточни Данаил Кирилов.
Максимално ще бъдат ограничени конвоите на задържани лица, спрени са свижданията в местата за лишаване от свобода, отбеляза правосъдният министър.

„Тези мерки ги прилагаме повече от две седмици. Имаме натрупване на напрежение – то е обяснимо, но затворната администрация се справя добре. Поддържа се добра и висока хигиена. Не сме забранявали извеждането на открито пространство, където лишените от свобода най-много контактуват, но смятаме, че и там във възможна степен се спазва по-голяма дистанция между затворниците“, обясни Кирилов.

По публикацията работи: Камелия Цветанова

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram