Желязков: 27 000 души в автобусния превоз ще получат помощ от държавата

„Над 27 000 души в автобусния превоз ще получат държавно подпомагане. Компаниите ще може да кандидатстват за подкрепа от 290 лв. за зает на месец за период от половин година“, заяви транспортният министър Росен Желязков в ефира на Нова телевизия.  

От мярката ще се възползват автобусните компании, които са преустановили дейността си или част от нея по време на и след извънредното положение или са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях.

По думите на Желязков в транспорта свиването на сектора в началото е било по-малко, но с въвеждането на ограничителните мерки, особено в авицията и пътническия превоз, е варирало между 50 и 100 на сто.

„Нанасят се загуби там, където има високи постоянни разходи в компаниите. Затрудненията може да доведат до неплатежоспобност, до процедури за несъстоятелност. Затова най-малкото трябва да гарантираме благоприятна среда това да не се случи“, коментира мерките на правителството Желязков.

Репортаж на Нова телевизия показа, че автобуси от Централна гара-София тръгват почти без пътници. „Дори с един пътник автобусите продължават да пътуват, при което продължават да трупат огромни оперативни разходи. Изцяло на загуба работим“, коментира ситуацията представител на най-голямия автобусен превозвач у нас Георги Атанасов. Загубите се оценяват на 60%. 

„Анализатори говорят за възстановяване до 90% от обемите на 2019 г. и то само следващата година. В авиацията говорим за възстановяване до 50% до края на годината и до 70% следващата”, обясни Желязков.

Относно свободното пътуване, поне до съседни държави, Желязков обяви, че във вторник по инициатива на премиера Бойко Борисов ще се проведе среща между България, Гърция, Сърбия и Румъния. На нея ще бъдат обсъдени координирани действия, с които да бъде облекчено пътуването между държавите.

„Желанието ми е от 1 юли да няма карантина между страните, но винаги уговорката е при ниски нива или липса на нови случаи на болни хора и на починали”, заяви министърът.

„Забавяне на стоки няма, има намаляване на товарооборота. Важното е, че през този период товарите се движеха, пътниците не се движеха”, каза Росен Желязков.

Относно пакета „Мобилност”, той обясни, че може да е факт през юли, а страната ни е готова за дело./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram