Емил Димитров лансира идея: Да се удължи мандатът на парламента заради извънредното положение

Мандатът на парламента да се удължи с два месеца заради извънредното положение.

Идеята, която екоминистърът Емил Димитров лансира преди десетина дни по Нова телевизия продължава да възмущава анализатори и политици.

Запитан дали кабинетът ще издържи до март 2021 г., когато му изтича мандатът, Емил Димитров отговори с насрещен въпрос към водещата в студиото: „Кой ви е казал, че ще е до март?! Може пък да увеличат заради извънредното положение!“ След което министърът на екологията разви тезата си. „Имаме президент, който е върховен главнокомандващ. Ако сме във война и сме в извънредно положение. Свършва мандатът на върховния главнокомандващ. Ние спираме войната ли? Удължава се автоматично“, каза Емил Димитров. Но сам предположи, че „няма да се случи, но коронавирусът е нещо, което много ни притесни и то може да удължи всякакви неща“.

Бившият лидер на СДС Мартин Димитров коментира идеята на Емил Димитров по БНР.

„Има хора във властта, които с удоволствие биха отложили следващите парламентарни избори, но за да не се наложи да се стига до това, е добре още сега и в България да се приеме дистанционен способ на гласуване“, каза в националното радио той.

Според конституцията Народното събрание се избира за срок от четири години. Това е записано в чл. 64, алинея първа. Алинея втора обаче казва: „В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства.“

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram