ЕК одобри българска схема за 15 млн. евро за автобусни превозвачи, засегнати от пандемията


Европейската комисия одобри българска схема в размер на 30 милиона лева (приблизително 15 милиона евро) за подпомагане на микро, малки и средни компании за автобусни превози, засегнати от пандемията от коронавирус. Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, приета от ЕС.

Целта на мярката е да се смекчи внезапният недостиг на ликвидност, пред който са изправени тези дружества, като се има предвид степента на въздействието на пандемията върху техните дейности. Помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Те ще покриват частично оперативните разходи за автобусен превоз на пътници от 1 февруари 2020 г. до шест месеца след влизането в сила на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства, сключено между бенефициера и българското Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Кандидатите могат да подават заявления на стойност от 3 000 лева (приблизително 1 500 евро) до 450 000 лева (приблизително 230 000 евро).

Европейската комисия установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта няма да надвишава 800 000 евро на дружество и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2021 г.
Реклама

Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията на Временната рамка.

Неповерителната версия на решението ще бъде публикувана под № SA.59182 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността на данните, бъдат решени./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram