ЕК: Над 300 000 граждани на ЕС очакват възможност да се върнат у дома

Над 300 000 граждани на ЕС очакват възможност да се върнат у дома от различни места по света, съобщи днес Европейската комисия.

Говорител на ЕК отбеляза, че броят расте, защото все повече хора съобщават за затруднения да се приберат. Досега по механизма за гражданска защита в ЕС са били върнати 2124 европейци, показват данните.

Комисията призова максимално да бъдат използвани възможностите да се пътува с търговски полети. ЕК отбеляза, че задачата за връщането на европейските граждани на първо място е на държавите от ЕС.

Говорител на ЕК посочи, че авиокомпаниите са длъжни при отмяна на полет да предложат връщане на сумата по неизползваната част от билета, премаршрутиране при първа възможност, или когато е удобно за пътника. Наскоро комисията уточни, че ако се избере пътуване в удобен момент, на пътниците не се дължи храна и настаняване за сметка на превозвача. Комисията съветва в случаите на неспазване на правилата пътниците да се обръщат към националните комисии за защита на потребителите.

Еврокомисарите са обсъдили на седмичното си заседание днес възможностите бюджетът на ЕС да издържи на нуждите, породени от епидемията от COVID-19. Те са разисквали действията, които ще бъдат необходими за възстановяване на обичайното всекидневие, след като епидемията отшуми.

Говорител на ЕК добави, че са били обсъдени също намеренията на властите в Будапеща да въведат строги ограничения заради разпространението на заразата, като посочи, че еврокомисарите изразяват загриженост. По повод намерението на Полша да не отлага насрочените за май президентски избори говорителят заяви, че решенията по тези въпроси са изцяло на националните власти. ЕК следи предприеманите противоепидемични мерки във всички държави от ЕС и отбелязва необходимостта те да отговарят на европейското и международното законодателство, допълни говорителят./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram