ЕК: България разполага с 205 милиона евро от ЕС за наблюдение на границата


Европейската комисия помага на България за опазването на външната граница, заяви днес говорител на комисията в отговор на въпрос, свързан с изявленията на австрийския канцлер Карл Нехамер. Според Нехамер нашата страна има нужда от два милиарда евро финансиране от ЕС, за да подобри оградата по границата с Турция, за да пресича още по-добре потока от незаконно проникващи мигранти.

България трябва да прецени с какви средства най-добре може да пази външната граница. Българските власти решават какво е необходимо да се направи. Европейската комисия е тук, за да ги подкрепи, добави говорителят. Управлението на границите се осъществява с различни средства за наблюдение. Нашата цел е да подкрепим България в тези усилия, добави той.

Говорителят отбеляза, че 137 служители на Фронтекс са у нас със съответното оборудване за подпомагане на работата на българските гранични полицаи. България разполага с над 205 милиона евро от бюджета на ЕС за вътрешни работи, посочи говорителят. По неговите думи тези средства са насочени основно за оборудване за наблюдение на границата и за обучение.

Това допринася за дейността на българските граничари. Защитата и управлението на българската граница не се извършва само в България и зависи от дейностите на ЕС „по целия път“. ЕК одобри 220 милиона евро за подобряване на опазването на турската източна граница, допълни говорителят.

Помагаме на България да управлява границата. Становището ни за финансирането на огради е добре известно. Работим заедно с българските власти, за да може работата да бъде свършена, обобщи той. След началото на кризата с мигрантите през 2015 г. ЕК заяви неколкократно, че се въздържа от финансирането на преградни съоръжения по границите./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram