Екскметът на Видин Герго Гергов осъди прокуратурата

Окръжен съд-Монтана осъди Прокуратурата да заплати на Герго Гергов – бивш кмет на Община Видин, 80 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 3000 лева обезщетение за имуществени вреди от незаконно повдигнатите му обвинения за извършени престъпления и наложените му ограничителни мерки.

Гергов е бил избран за кмет на Видин през мандат 2011-15 г., а през 2014 г. срещу него е било образувано досъдебно производство на Специализирано звено „Антикорупция” при Софийска градска прокуратура. Той е бил привлечен за обвиняем с три обвинения – престъпление по служба, с цел да набави за себе си облага, незаконно държане на нерегистрирани археологически обекти и незаконно държане на боеприпаси. През 2016 г. му е било повдигнато и четвърто обвинение за престъпление срещу стопанството. Взета му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 30 000 лева, изменена впоследствие на 10 000 лева, наложена му е и мярка „Забрана за напускане на Република България, освен с разрешение на прокурор“ и мярка „Отстраняване от длъжност“, които са били отменени през 2015 г.

През април 2016 г. воденото от специализираното звено „Антикорупция“ наказателно производство срещу Герго Гелгов за престъпление по служба и незаконно притежавани боеприпаси е прекратено, а през ноември 2016 г. е било прекратено и наказателното производство за престъпление срещу стопанството. През юни 2016 г. Герго Гергов е бил оправдан от Окръжен съд-Видин по делото за незаконно държане на археологически обекти и присъдата е потвърдена от Апелативния съд.

Според подаден от Гергов до съда иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/ повдигнатите му обвинения и публично предприетите срещу него мерки, сред които влизането на над 30 униформени и цивилни служители на МВР и ДАНС и прокурори от звено „Антикорупция“ в Община Видин и в дома му, многочасовите обиски, публичното му задържане и отвеждане с патрулен автомобил, пресконференциите на Прокуратурата, в които се изтъквали тежестта на обвиненията и последвалите медийни публикации, в които бил посочван като престъпник, му причинили огромен психичен стрес, влошили здравословното му състояние и уронили достойнството и авторитета му в общината и цялата страна.

Вследствие на всичко това, твърди Гергов, той загубил и доверието на избирателите и опитите му да го възвърне в местните избори през 2015 и 2019 г. останали без успех. Затова в исковата си молба той претендира за обезщетение за неимуществени вреди в размер на 200 000 лева /по 50 000 лева за всяко отделно обвинение/ както и обезщетение от 3000 лева за имуществени вреди.

Прокуратурата на Република България чрез прокурор от Окръжна прокуратура-Монтана е оспорила както основанията така и размера на исковете, като твърди, че липсват доказателства за претърпените от Герго Гергов вреди, които да са пряк и непосредствен резултат от обвиненията.

След като се запозна с всички доказателства и изслуша свидетелите по делото съдът прие за безспорно установено, че наказателните производства и делото срещу Гергов са приключили с прекратяване поради липса на извършено престъпление и оправдателна присъда, което е основание по ЗОДОВ за ангажиране отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани от прокуратурата.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-София в двуседмичен срок.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram