Едва 30% от българите одобряват мерките срещу COVID-19

В пика на заразата – повече от половината българи не одобряват правителствените мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас. Това показват данни от третото за годината социологическо проучване сред гражданите в ЕС. Одобрението към реакцията на държавата и здравните власти е 32%.

Върховенството на закона и европейските фондове

Почти пълно единодушие сред гражданите в ЕС за идеята на Брюксел да обвърже отпускането на помощ за държавите-членки срещу правни гаранции.

Според проучването 77% от респондентите в страните от блока са съгласни с подобно предложение. Резултатите идват на фона на категоричния отказ на Унгария и Полша, които наложиха вето върху бюджета на ЕС за следващия програмен период. Едва 3% са от анкетираните застават против предложението. В България 78% са напълно или почти съгласни с подобно обвързване. 3% са против.

Битката с COVID-19

Всеки втори европеец обаче е на мнение, че Брюксел трябва да отдели повече пари, за да се бори с последствията от пандемията. Респондентите в проучването искат повече инвестиции в общественото здраве и икономическите последици от пика на инфекцията. Именно общественото здраве се нарежда като първи приоритет на европейците. България не прави изключение – 53% от анкетираните смятат, че по-голямата част от средствата трябва да се насочат в сектор здравеопазване.

Висок е и делът на българите, чиито доходи са били директно засегнати от епидемията – 53%. Едва 15% смятат, че животът им няма да бъде засегнат.

С нарастващия брой граждани на ЕС, които се чувстват несигурни за своето бъдеще, две трети от анкетираните (66%) са съгласни, че ЕС трябва да има повече компетенции за справяне с пандемията. В България 70% от запитаните са съгласни с това твърдение.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram