Евроагенцията по лекарствата не знае кога „Спутник V“ ще бъде допусната за употреба в ЕС


Европейската агенция по лекарствата (EMA) все още не може да предвиди кога руската ваксина „Спутник V“ ще бъде допусната за употреба в страните от Общността.Това заяви Криста Виртумер-Хохе, ръководител на Отдела за надзор на пазара на лекарства към Австрийската агенция за здраве и безопасност на храните и председател на Управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата (EMA), предава TACC.

Процесът на комуникация с Руската федерация относно сертифицирането на ваксината в Европа е много труден, допълни говорителят, като същевременно подчерта, че даването на лиценз на препарата зависи от скоростта на получаване на всички необходими документи.
По думите й преди няколко дни е започнала проверката на първите данни за ваксината „Спутник V“, получени в EMA. Ваксината трябва да отговаря на същите критерии, които Европа прилага за другите препарати, добави тя.

„Предоставянето на данни и комуникация е много трудно. По принцип производител от трета държава се нуждае от кандидат в рамките на ЕС. Русия има такъв. Това е компания, разположена в Естония. Ние сме в контакт с нея. Комуникацията не е много добра, нито лесна“, призна представителят на европейския регулатор на пресконференция във Виена./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram