Д-р Кацаров: Карантината на Бойко Борисов беше незаконно отменена

„Столичната Регионална здравна инспекция наруши закона, като отмени карантината в събота на премиера Бойко Борисов, който е бил контактен на зам.–министъра на регионалното развитие Николай Нанков, независимо, че първите проби на премиера са били отрицателни“. Това заяви в ефира на БНР д-р Стойчо Кацаров , председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

„СРЗИ няма право да определя срока на карантината, тя се определя от заповедта на здравния министър и тя е 10 дни, така че има нарушение на закона и така са били поставени под риск хората, които са били контактни на премиера“, допълни той.

По думите на д-р Кацаров няма такъв документ за декарантиниране на лица като лекари и медици на първа линия и хора с обществена дейност, според който документ може да се съкрати срокът на карантината, ако има два отрицателни PCR– теста.

„Срокът от 10 дни е защото в тях може да си отрицателен, но вирусът може тепърва да се развие и ти в тези 10 дни си потенциално опасен за останалите. Между 7 и 10 дни е инкубационният период на вируса“.

„Притеснително е, че ние нямаме план за действие срещу вируса, тичаме срещу вятъра“ посочи още експертът.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram