Д-р Ангел Кунчев: Има още двама излекувани от коронавируса у нас

Дойде времето за въвеждане на по-строги мерки. През целия ден получавахме предложения от хора, които са загрижени за това, което става, които препоръчваха мерките да станат по-строги. Очевидно е, че има една прослойка от хора, които не възприемат сериозно проблема. Социалното дистанциране досега дава най-добрия резултат. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Това, което искаме е да намалим щетите. Много е тънка линията, по която се движим. По-строгите мерки ще застрашат икономиката. Това, което се случва в България е най-доброто“, увери Кунчев.

„Струпването на много хора и то от най-рисковата група ни накара да вземем мярката с ограничаване на излизането за пазаруване. На никой не му е приятно да си стои вкъщи, но ако ограничим контактите в рамките на един месец, това ще ни спести много главоболия. Не ни се иска да приложим най-строгата мярка с тотална забрана за излизане, като в Италия“, подчерта той.

На въпрос, колко тежки мерки е готово да понесе обществото, д-р Кунчев заяви: „ Зависи колко са мотивирани. Човекът е странно същество. Ако му кажеш, че по света има опасно заболяване, от което умират хора, той го приема като статистика, ако обаче започва да се случва в двора му, се паникьосва. Нашата роля е да обясним малко по-рано, че това ще стане. Ролята на мерките е да забавим процеса, няма как да го спрем. Ако хората спазваха мерките, нямаше да се налага да се прибягва до по-строги такива“, заяви той.

Днес има още двама излекувани. Става въпрос за заразените в Плевен пациенти, които са дали отрицателни проби. Така излекуваните стават трима (по-рано началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски, обяви, че пациентка, настанена във ВМА, е излекувана – бел.ред). Надявам се, че това ще се случи със 60-70% от случаите. Надали ще надминем този процент, който в другите страни – Азия, Европа – посочват – 2-3%. Най-важното е да опазим нашите майки и бащи, коментира Ангел Кунчев./epicenter.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram