Драгомир Заков беше избран за военен министър от квотата на ПП

Драгомир Заков – постоянен представител на България в НАТО, е новият министър на отбраната. Това стана, след като Народното събрание одобри на извънредно заседание днес искането на премиера Кирил Петков да бъде освободен досегашният министър Стефан Янев, а Заков да бъде избран за негов приемник. Новият член на кабинета получи подкрепата на 184 депутати от групите на ПП, ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН и ДБ. ДПС се въздържаха, а „Възраждане“ не участва в гласуването.

Изборът на Заков беше неочакван. Буквално половин час преди началото на пленарното заседание все още се смяташе, че начело на ведомството ще застане военният експерт от ПП Тодор Тагарев. Така беше обявил самият Кирил Петков предния ден. Тогава той увери, че кандидатурата на Тагарев е консултирана с коалиционните му партньори и с президента Румен Радев.

Не се разбра същинската причина, която е наложила замяната му със Заков. От опозицията прокарваха собствени версии – че това е станало под натиска на Радев или на БСП. Ясно е единствено, че Заков е избран вчера и, след като е приел номинацията, спешно се е прибрал от Брюксел тази сутрин

Какво (не) каза Петков

Самият премиер не можа да обясни внезапната промяна. На влизане в Народното събрание той обяви, че е „много щастлив“, че Заков е приел късно снощи поканата на ПП да заеме поста, и увери, че това е най-подготвеният човек да оглави военното ведомство. За Тагарев Петков каза, че ще „помага със съвети“. А на въпроса защо е направена смяната в последния момент, премиерът отвърна: „Причината е, че този човек се съгласи в последния момент.“ По думите му, отпор от други институции не е имало. Хаотичната ситуация не изглеждаше да го смущава – Петков демонстрираше отлично настроение.

И този път премиерът обяви, че поредният му кандидат е съгласуван с президента и с коалиционните партньори на ПП. Веднага след началото на пленарното заседание обаче, лидерът на депутатите на ПП Андрей Гюров поиска 30-минутна почивка „заради протичащите консултации в парламентарните групи“. Това се изтълкува като знак, че Петков и хората му са несигурни дали ще получат подкрепа в пленарната зала за кандидата си.

ПП: Имаше дисонанс с политиката на правителството

Андрей Гюров обясни от името на ПП, че смяната на министъра се е наложила заради дисонанс между него и политиката на правителството. „Ние не се опасяваме от електоралните нагласи, защото за нас е много по-важен българският национален интерес“, заяви той. И отбеляза, че „ставаме свидетели на популистки действия“, които служат на „ретроградни интереси“. „Нека не се делим на русофили и русофоби. Нека се обърнем към разума, към принципите на демокрацията и плурализма“, призова той.

БСП: Не може премиерът, мнозинството и министърът да говорят на различен език

БСП подкрепя смяната, стана ясно от изказване на соцдепутата Атанас Зафиров. Той посочи, че Янев демонстрира невъзможност да работи с премиера и с политическата сила, която го е излъчила. Той посочи, че не може в настоящата ситуация министър-председателят, коалиционното мнозинство и военният министър да говорят на различен език. И добави, че левицата ще подкрепи решението на Петков, за да изпълни ангажиментите си към коалицията.

От редиците на социалистите обаче се чуха и други гласове. Крум Зарков, който беше претендент за лидер на партията, се обърна към Кирил Петков, че отстраняването на Янев е грешка. Според Зарков изложените мотиви са недостатъчни, а последствията за правителството от това решение ще са тежки. Той посочи, че разминаването между Петков и Янев за разполагането на натовски сили у нас е било разрешено и не може да служи като основание. А по отношение на нежеланието на Янев да използва думата „война“, Зарков посочи: „Военните не обичат да говорят за война, както моряците не обичат да говорят за корабокрушение.“

Критиките на Зарков бяха очевидно неприятни за Петков – преди изборите той хвалеше социалиста като един от младите и способни хора в БСП, с които иска да работи.

ДБ: Смяната отразява нова реалност

Смяната на военния министър отразява адаптацията на кабинета към една радикално променена реалност. Това обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той посочи, че България не може да се държи като неутрална страна и това да се представя като национален интерес. „Свърши тази епоха“, декларира десният политик. И заяви, че подкрепата на неговата политическа сила може да се възприема като вот на доверие към правителството.

ИТН: ГЕРБ защитиха интересите на Путин

Станислав Балабанов от ИТН заяви подкрепата на партията си за рокадата в кабинета. Бившите управляващи от ГЕРБ той обвини, че са защитили руските интереси, като са подкрепили газопровода „Турски поток“, с който се заобикаля Украйна. Същото заяви по адрес и на „Възраждане“, с което провокира дълги и яростни нападки от страна на националистите, че управляващите са „майцепродавци“, които изоставят етническите българи във воюващата страна.

Тук се ядоса Кирил Петков, който от сутринта неколкократно спомена за изведените от Украйна български граждани. „Защо, като сте такъв мъж, не сте в Одеса, да водите рейсовете? Снощи до 3 часа сме извозвали деца и жени“, нахвърли се той върху Костадин Костадинов. Лидерът на „Възраждане“ започна да му крещи от мястото си в залата, на което премиерът реагира като надигна глас от трибуната: „Защо не си в Украйна?“ Водещият заседанието Мирослав Иванов направи забележка на Костадинов.

ГЕРБ-СДС: Искате да удовлетворите Румен Радев

От ГЕРБ-СДС надълго и нашироко констатираха провала на правителствените политики, както правят обикновено, и поискаха оставката на целия му състав, а не на един министър. Бившите управляващи излязоха с различни обяснения какво е наложило смяната на Тагарев със Заков. Според едното целта е да се удовлетвори президентът Румен Радев. А според другото е имало натиск на БСП, която е заплашила да се оттегли от правителството, ако бъде избран Тагарев.

„Докога президентът Радев ще определя министрите във вашето правителство? Вярно е, че той ви създаде, той определи немалка част от министрите в този кабинет, но и смените ли ще съгласувате с него“, попита премиера депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър Екатерина Захариева. Тя посочи случващото се като доказателство, че четворната коалиция е безпринципна и лишена от идеологическа спойка. „Ще ви спасим и днес“, обеща тя снизходително подкрепа на Петков.

„С такива приятели не ни трябват врагове“, отвърна й премиерът. Той се похвали, че 190 българи от Киев са били „изнесени“ – за която дума и шефът на парламента Никола Минчев го коригира – и упрекна ГЕРБ, че се е провалило в спасителната операция на алпиниста Боян Петров. Споменаването на случая ядоса герберите – Захариева го обвини в лъжа, когато твърди, че е организирал търсенето на Петров, за да си го впише в автобиографията. Петков поиска да отговори и разговорът щеше да се проточи, ако Никола Минчев помоли да не се насочва в тази посока.

ДПС: Нямате аргументи за оставката на Янев

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ обърна внимание на странния факт, че основен мотив на Петков да поиска оставката на Янев беше публикацията на министъра във Фейсбук от 27 февруари – а в самия пост Янев беше заявил, че предстои да бъде отстранен от кабинета. От това Карадайъ направи извода, че всъщност няма истински аргументи за освобождаването на военния министър. Той определи правителството като „вредно за страната“. Но заяви, че засега движението няма да иска оставката му в името на стабилността на страната във време на война.

Заместникът му Йордан Цонев наблегна на противоречията между държавните институции. „От кого ще скриете в България, че изпълнителната власт отново е скарана с президента? От хеликоптер се вижда“, обърна се той към премиера. И обвини управляващите, че живеят в измислена реалност по отношение на мерките, които взимат срещу кризите в страната, както и специално за качеството на току-що приетия си бюджет, който войната е обезсмислила.

„Възраждане“: Очаква ви съдът на историята

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също поиска оставката на правителството. Той обвини Петков, че обслужва чужди интереси, и го предупреди със „съда на историята“.

По време на заседанието пред сградата на Народното събрание се провеждаше митинг в подкрепа на Стефан Янев. На него се събраха няколко десетки човека, които се разположиха на паметника на Царя Освободител. Те поискаха оставката на премиера.

КОЙ Е ДРАГОМИР ЗАКОВ 

Драгомир Заков е кариерен дипломат, с 20-годишен стаж на различни длъжности в дипломатическата служба на Република България. От март 2019 г. е посланик на България в НАТО. Целият му дипломатически път е бил свързан с въпросите на международната сигурност, като последователно е преминал през дипломатическите мисии на България в НАТО и към ООН в Женева. Има широка експертиза по международна сигурност, простираща се от НАТО, през ОССЕ, ООН и други международни организации. Дълги години е работил по теми на контрола на въоръженията, има експертиза по хуманитарни и бежански въпроси. Заков е българският дипломат, който инициира и доведе до успешен край преговорите с Република Гърция за окончателното извеждане от Република България на противопехотните мини, останали на българска територия след трагичния инцидент в завод „Миджур“ през 2014 г.

Заков е завършил Френската гимназия в София. Магистър по икономика, със специалност Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и в Женевския център по политика за сигурност. Има специализация и по инвестиционно планиране. Владее английски и френски език, ползва свободно руски език.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram