ДПС щяло да докаже, че Борисов пращал агитки на протеста в “Росенец”

Премиерът в оставка и лидер на партия ГЕРБ пратил агитки на протеста край лятната резиденция на Ахмед Доган и подклаждал напрежението. ДПС щяло да изчака да се изговорят “още глупости”, а после ще представи факти и доказателства за твърдението. Това заяви депутатът Хамид Хамид пред Нова телевизия.

Думите му идват като отговор на въпроса синхронизирана ли е била акцията край парк “Росенец” между ДПС и “Демократична България”. Обвинението бе отправено от Бойко Борисов по време на свикания внезапно в централата на ГЕРБ брифинг в неделя сутрин. С него премиерът в оставка загатна за флирт между двете формации и още веднъж се опита да се разграничи от Движението, което традиционно играе в опозиция. 

Хронология 

Горещото протестно лято се случи след няколко основни събития, станали непосредствено преди демонстрациите. Едно от тях е десанта на Христо Иванов край лятната вила на Ахмед ДОган. Председателят на “Да, България” и бивш правосъден министър се опита да стигне до плажа, който бе недостъпен по суша заради поставена на общинския път бариера. Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го изблъскаха. 

Седмица по-късно граждани организираха протестна акция и отидоха на “масово плажуване”.  ДПС организира свои съмишленици за контрапротест, които докара с автобуси в резиденцията. Създадоха се предпоставки за перфектна буря и едва ли не етнически конфликт, какъвто нямаше. 

Борисов заяви в неделя, че акцията е била координирана между ДПС и “Демократична България”. Хамид Хамид обаче определи версията като глупост в сферата на научната фантастика и предупреди – съвсем скоро ще бъдат представени доказателства за прякото участие на Борисов в опита за нагнетяване на напрежението. Според Хамид формацията на Христо Иванов се опитала да черпи дивиденти на гърба на Движението, както превели много лица. 

Кога тези доказателства ще станат обществено достояние обаче не е ясно. Хамид посочи – когато му дойде времето. 

Той отхвърли тезата, че досега страната е управлявана от „модела Пеевски“. 

„Това бе начинът на управление на ГЕРБ – високомерен, арогантен и агресивен“, каза депутатът на ДПС. По думите му моделът на партията на Борисов е изчерпан. 

„Трябва промяна чрез диалог, чрез приоритети, цели, а не чрез хаос и налагане на диктат и силата на по-големия“, допълни той.

Движението затвърди казаното преди дни относно бъдещето на 45-тото Народно събрание. Формацията няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и БСП. Единствената  възможност е да бъде подкрепено евентуално правителство на новите партии. Най-вероятна обаче за Хамид е хипотезата за предсрочни избори през лятото. 

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram