ДПС подкрепя ветото на Радев: Искахме 100% машинно гласуване, за да няма намеса при броенето

„ПГ на ДПС ще подкрепи ветото и ще гласува против законопроекта, както направихме и при самото приемане на законопроекта. Мотивите са същите. Виждам, че в дебата има някакъв опит да се измести същината на проблема. Не към невярна страна, а към друга страна. Невалидните бюлетини не са функция от начина на гласуване, те са функция от това, че всички вкупом прегърнахте идеята, че преференциите са нещо много добро. Ами не са. Това коментира заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебата по президентското вето върху Изборния кодекс.

Всички невалидни бюлетини се дължат на преференциалния вот. Недейте да бъркате нещата. ние искаме машинно гласуване. В сега действащия изборен кодекс това е постигнато, защото е компрометирано доверието в изборния процес. Няма по-сигурен начин да се компрометира една демокрация, освен да се компрометира изборният процес“, посочи още Цонев.

„Не може при две трети сгрешени протоколи, да има доверие. Затова искахме 100 % машинно гласуване, за да няма намеса при броенето на секционните избирателни комисии“, допълни Цонев.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram