До 4 часа учене през отменената ваканция

След като МОН се отказа от пролетна ваканция за всички ученици, нови указания дават възможност за учене при облекчен режим – до 4 часа на ден. А където се е провеждало ефективно дистанционно обучение още от старта му, има и опция за прекъсване на уроците, като педагозите там не са ангажирани с преподаване и консултации, а с организационна работа.

Заповед на министър Красимир Вълчев постанови, че пролетната ваканция се намалява  и вместо от 13 до 20 април, ще е само от 17 до 20 април. Разпореждането предизвика недоумение в гилдията, защото това са официалните великденски празници и почивни дни в цялата държава, които, формално погледнато, не би следвало да се броят за ваканция. Освен това, преди заповедта на няколко пъти МОН обяви, че няма да пипа ваканцията – за да отдъхнат деца, учители и родители от натоварването, до което се стигна при преминаване към дистанционно обучение.

Препоръките са за дните от 13 до 16 април дейностите в училищата да са в съответствие с министерската заповед, че това време не е ваканция, но да дадат възможност за разтоварване. Дневната ангажираност на учениците трябва да е до 4 часа, при обичайна 6-7 часа на ден. Няма да се прилага и изискването за поне 5 астрономически часа ангажираност на учителите всеки ден.

В този период педагозите, които през последните три седмици и половина активно и ефективно са работили с учениците от разстояние и в момента няма необходимост да наваксват пропуснат материал или да дават индивидуални консултации, може да не са заети с пряка работа с класовете. Допуска се те да използват времето за анализ на напредъка, за обсъждане на платформи и приложения с цел оптимизиране на дистанционното преподаване. Могат също да повишават своите умения за работа в дигитална среда. Или пък при желание от тяхна страна да излязат в платен годишен отпуск.

Източник: www.marica.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram