До 2 седмици властите ще решат дали да отворят детските градини

До 2 седмици българските власти ще решат дали да отворят детските градини и яслите, съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред БНР. Решението ще бъде взето въз основа на резултатите в страните, които вече охлабиха мерките.

По повод възобновяване работата на кината и театрите, Ананиев каза, че му предстои среща по темата с културния министър Боил Банов, на която ще бъде разгледан план за поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства.

По отношение на туристическия сезон здравният министър напомни, че още важи неговата заповед чужди граждани от трети държави да не се допускат на територията на страната. И заяви категорично, че забраната трябва да остане.

БЕЗ СВОЕВОЛИЯ

Никога не съм взимал индивидуално решенията си, а винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб (НОЩ). Така Кирил Ананиев оправда липсата си на притеснение от това, че новото законодателство, което ще последва отмяната на извънредното положение, ще му даде повече власт.

Критици на законопроекта допуснаха, че така заповедите на министъра може да се сблъскат с конституцията. Ананиев сега допусна, че може да се стигне и до вариант, при който политическите сили да се разберат новите пълномощия, които му се дават със законопроекта, да бъдат прехвърлени на парламента. Засега обаче такива предложения официално няма.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram