Доц. Спасков: Наплашихме населението да търси директно болница при случай на COVID-19

Може ли да издържи здравната ни система на напрежението на заразата COVID-19 и кой носи отговорност за поредицата от смъртни случаи заради отказ на прием на пациенти в болници – темата в сутрешния блок „Денят започва“ коментираха доц. Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов“, и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Основният проблем е в организацията. Трябваше да се даде много повече право на директорите на болниците за разкриване на допълнителни легла, а не да чакат решение от щаба, обясни доц. Спасков.

Според него системата е добре подредена, големият проблем е, че не я изпълняваме и правим всякакви опити да я заобикаляме.

Системата е построена по начин, който не е дружелюбен за пациента, а по начин или да се изпълни клиничната пътека, или да се спази законът, смята д-р Хасърджиев.

Попаднахме в ситуацията от началото на COVID, когато болестта ни изненада и направихме две грешни стъпки – страхотно наплашихме населението, просто му внушихме да търси директно болниците, заради което се оказа, че болничната помощ не може да отговори веднага. По същия начин плашехме лекарите – че едва ли не контактът с всеки пациент може да е опасен за тях, обясни доц. Спасов.

На експертно ниво трябва да се вземе решението за критериите на обслужване. Какви са правилата за пациенти с коронавирус и без – това не може да се напише за една нощ, категоричен е д-р Хасържиев.

Дишане, пулс, кислородна сатурация с елементарни устройства – това трябва да следят хората вкъщи. И това трябваше да им обясним. Още не е късно, допълни д-р Хасърджиев.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram