Доц. Попиванов: Воденето на политики през социалните мрежи е опасен рецидив в България

Воденето на политики през социалните мрежи е опасен рецидив в България. Oбществото и политиците трябва да сложат край на подобни действия. Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Борис Попиванов. Според него политическият език би трябвало да съответства на някакви нормални норми.

„Лидерите, особено на парламентарни партии с претенции да правят правителства, би следвало да се съобразяват с тези норми, защото отправят много лоши сигнали и към политическата система, и към обществото като цяло. Подобен език е характерен не само за лидера на първата политическа сила, но и за лидера на втората политическа сила. Периодичните изяви и на Бойко Борисов, и на Слави Трифонов показват разпасаност на поведение, което не ги доближава до по-сериозни европейски демократични образци“, отбеляза политологът.

Огромното предизвикателство пред 46-то Народно събрание е да се опита да възстанови основни норми и правила на правовата държава и на авторитета на институциите, а той тръгва от много ниска позиция не само заради ниската избирателна активност, но и защото лидерите на двете основни политически сили дори не са депутати, подчерта Борис Попиванов.

След предсрочните избори се оказа, че политическото разделение, заложено от началото на годината насам между партиите на протеста и партиите на статуквото постепенно започна да минава в историята, каза още Борис Попиванов.

„Форматът на консултациите, които ИТН избраха – всички парламентарни сили без ГЕРБ, е показателен в много отношение. Показателен за опит за маневриране и опит да се избегне зависимостта от една или друга политическа сила, която да диктува условията. От една страна започват да преговарят с ДПС – класическа партия на статуквото, за да поставят баланс на претенциите на Демократична България. Това е доста сложна игра в един сериозно фрагментирал парламент, в който една партия е изключена по дефиниция.

Ще бъде много интересно дали тази игра е изиграна добре, дали ИТН са показали политическо майсторство в този тип политически взаимодействия, защото до този момент не показаха, че имат такива качества. Първият им злощастен опит от деня след изборите изглеждаше като неумение да се разбере какво е политиката и как се прави. Вторият опит е по-интересен и скоро ще разберем дали се оказва успешен“, допълни политологът.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram