Доц. Кунчев предлага задължителна ваксинация за здравни работници и персонал в заведения

Около 60 на 100 000 е заболяемостта на 14 дневна база у нас, това е началото на четвъртата вълна. Въпросът обаче не е кога ще дойде пикът, а как. Това е вълната на неимунизираните и младите. 

Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, по бТВ. Коронавирусът е навсякъде и ние го вдишваме – 99% го приемаме от човек, който го е издишал близо до нас. Трябва да се избягват места, където се събират много хора, посъветва експертът. 

По нашия план в оранжевата зона влизаме при над 100 заразени на 100 000, според европейския център вече сме в оранжева зона, защото там числото 60. Но това не е толкова важно, ако успеем да задържим заболяемостта на тези нива, подчерта специалистът. 

Не предстои ново затваряне, обществото е много уморено, а и да въведеш мерки, когато хората не са съгласни, те няма да работят само чрез контрол, смята доц. Кунчев.  

Ако кажем в заведение влизат само ваксинирани, това естествено ще намали много посетителите – при под 20% ваксинирани в страната, обясни доц. Кунчев. Според мен за здравни работници, персонал в заведенията и за възрастните хора трябва да има задължителна ваксинация. Казал съм си мнението от медицинска гледна точка, но решението е политическо, разбирам, че има и други гледни точки, обясни специалистът. 

До края на годината сертификатите за ваксинирани ще важат. Сигурен съм, че тогава ще бъде одобрено поставянето на трета доза, смята доц. Ангел Кунчев. 

В световен мащаб 50-60% от хората са имунизирани, което е далече от необходимите 70 до 90 на сто ваксинирани, за да се постигане колективен имунитет. Ообено при Делта варианта, който се разпространява много бързо, ще са нужни 90 на сто ваксинирани хора, каза доц. Кунчев по БНР. 

Преболедувалите и официално регистрирани са около 450 000, а под 40 на сто от населението са ваксинирани с една или две дози и преболедувалите, уточни той. 

И посочи, че 98 на сто от сега хоспитализираните пациенти с коронавирус са без ваксина. 

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram