Доц. Кунчев: Ваксината идва у нас в навечерието на Коледа. Започваме имунизация на 27 декември

На 24 декември ваксината на Pfizer/BioNTech тръгва едновременно от Белгия към всички държави-членки на ЕС. Вероятно навръх Коледа ще пристигнат у нас. Имаме готовност да я посрещнем. На 27 декември, когато принципно е обявен старта в Европа, ние ще стартираме в София, Пловдив и Бургас. След като ЕК е решила, че това ще е първият ден, редно е и ние да участваме. Първият ваксиниран българин кой ще е ще го оставим на избора на болниците. Това е символичен акт. По-важно е от там нататък как ще се развива кампанията.

Това заяви пред Българската национална телевизия доц. Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор и част от Националния оперативен щаб.

Предстои европейският лекарствен регулатор да одобри ваксината и на Moderna. Очаква се още в началото на следващата година ЕМА да излезе с препоръки, а ЕК – с решение. Това обаче ще изкара на преден план нови логистични предизвикателства, обасни Кунчев. Ще се наложи купуването на нови хладилници, тъй като разработката изисква съхранение от -20 градуса.

„Проблемът COVID-19 е толкова голям, че предполагам процентът на желаещите ваксина ще е по-висок. Допускам, че ще е възможно да има много хора, които не желаят имунизация. В едно общество, в което има 70% имунни, не може да има епидемичен процес. Ако сме толкова глупави, ще си теглим последствията“, категоричен беше Кунчев.

„Десети месец сме в тази пандемия и е нормално броят на хората, срещнали вируса, да расте. Само че е твърде дълъг на тоя стар спор с колективния имунитет. Любимият шведски модел се провали. Не беше добра идея да следваме този път. Мерките са болезнени, толкова ни е писнало на всички, но те са необходими и се вижда, че работят“, заяви доц. Кунчев и допълни:

„Бройките са си бройки. Въпросът е да ограничаваме хората. Не сме си мислили, че в каквито и да е мерки можем да спрем разпространението. Имали сме и други респираторни инфекции и това е невъзможна задача. Въпросът е да се държи под контрол, за да не се стига до екстремни стойности“.

ФРОГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram