Доц. Кунчев: Ако направим глупостта да вдигнем мерките, през януари ще е драматично

В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на уебинар на тема „Масовите имунизации – ключ към преодоляване на COVID-19 пандемията и предпазване от опасни заразни заболявания“.

Нещата се развиват много динамично. Радвам, се, че успяхме да приемам националния имунизационен план, но той е рамката, която трябва да се изпълни със съдържание. Ще се работи с 5-6 ваксини срещу COVID-19, в 6-7 фази, което оставя неимоверно тежки логистични проблеми пред цялата система, посочи той.

Няма някаква драматична промяна в развитието на пандемията. Много внимателно следим какво се случва в България и в Европа. Данните са противоречиви. Към вчерашна дата св страните в Европа средният процент на промяна за двата 14-дневни периода е плюс 4,5% Има едно започващо покачване на случаите. За България това число е минус 4,8%, което е повод заоптимизъм. Но ние първо намаляваме за първи път, а и има страни, където намалението е доста по-сериозно. В същото време има и страни с доста значителен ръст – като например Дания с над 70%. Промяната зависи от това каква държава какви мерки прилага, заяви доц. Кунчев.


До края на седмицата трябва да се реши какво ще правим с мерките. От една страна имаме искане от политическа страна мерките да бъдат разхлабени, хората искат да празнуват с близките си. От друга страна цифрите показват едно съвсем леко ниво на спад, което е повод за оптимизъм, едно плато. В последните дни натискът над болниците намалява. На този фон, ако направим глупостта да вдигнем мерките, ефектът ще е поразителен – в средата на януари ще напълним драматично болниците и броят на заразените и смъртните случаи ще нарасне значително. В момента имаме спад, който можем бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения, каза още доц. Ангел Кунчев.

Очаквайте подробности!

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram