Доцент от ВМА със съвети и идеи как да се справим с гнева и скуката по време на карантина

Полк. доц. д-р Данчо Дилков, началник на психиатричната клиника на ВМА, е категоричен пред екипа на NOVINI.BG, че събитията като пандемии, природни бедствия и икономически катастрофи предизвикват сериозен стрес в обществото.

Разпространението на COVID-19 по целия свят създаде несигурност, страх и паника у населението. Едни от първите симптоми на емоционален дистрес са безпричинна тревожност и паника, нарушения на съня, апетита, раздразнителност, потиснато настроение, плачливост, страх от неизвестното, натрапливи действия, презапасяване с храна, битови стоки и лекарства.

Екипът му е разработил няколко полезни и практични съвета за това как да преодолеем стресът с престоя ни под домашна карантина.

Ето ги и тях:

1. Приемете фактите такива каквито са,  тъй като единственото,  което може да промените  е своето отношение към тях.  
2. При съмнения в необходимостта  от наложените мерки отчетете факта,  че се сблъскваме с  нова и непозната заплаха.  Логично е в такива случаи  да се предприемат по-строги мерки  вместо да претърпим тежки загуби.  
3. Помислете колко хубаво би било  да се съберете отново  ВСИЧКИ заедно У ДОМА  след отминаване на опасността.
4. Не забравяйте, че ограничителните мерки  имат КОНКРЕТЕН срок  и не са само за Вас,  а се отнасят за ВСИЧКИ.
5. Бъдете полезни за себе си и другите вкъщи,  като свършите дълго отлагани дейности.  Ангажирането с работа,  както и физическа активност  остава най-добрият метод  за разсейване на тревогите и запълване на времето.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram