Доставчиците на електробусите в Стара Загора и Бургас са свързани с Валентин Златев

Фирми, свързани с олигарха Валентин Златев, доставят електрическите автобуси за Стара Загора и Бургас. Обществената поръчка на Стара Загора е проверявана от КПКОНПИ, Засега не е известно да има проверки в Бургас, въпреки данните за нагласен търг и там. Вчера КПКОНПИ обяви, че има данни за опорочаване на подобна обществена поръчка във Варна, за която е пратен сигнал в прокуратурата. БРРД установи, че във консорциумът спечелил поръчката във Варна е между израелска фирма и фирма на кандидат-депутат от ВМРО.

Оглавяваната от Сотир Цацаров антикорупционна комисия съобщи, че проверява данни за получени материални облаги от висши служители, за да определят конкретен изпълнител на обществени поръчки на “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД, гр. Стара Загора, едната от които с 49 милиона лева финансиране по Оперативна програма ”Околна среда 2014-2020” за доставка на електрически автобуси и зарядни станции по проект “Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора”.

Фирмата изпълнител е Ел Бус Трак енд Коуч България ООД, създадена на 23.12. 2019 с капитал 90 000 лв. и трима съдружници с равни дялове: Павлин БошнаковИрена Георгиева и Борислав Аспарухов.

Павлин Бошнаков е едноличен собственик на Пожарна Сигурност ЕООД, която е част от единната противоаварийна служба на територията на “Лукойл-България”.  Същият е и “представител на концесионера” на плажа в Бургас. До септември 2020 г. Валентин Златев беше генерален директор на енергийния гигант. Според докладите на американските посланици, разкрити от Wikileaks и Биволъ, Златев е изключително близък с Бойко Борисов и е финансирал израстването му като политик.

Ирена Георгиева е майка на певицата Гери-Никол и едноличен собственик на “Финанс груп 2013” ЕООД, което участва в ДЗЗД ”Антична Сердика”, ремонтирало Ларгото в центъра на София, заради което тръгна скандала “Ало, Банов”. “Финанс груп 2013” е и един от доставчиците на храна за затворите по договор за 55 млн. лева.

Дни след обявяването на поръчката (04.05.2020) за доставка на електрически автобуси за гр. Стара Загора, Павлин Бошнаков прехвърля (11.06.2020) дяловете си в “Ел Бус Трак енд Коуч България” ООД на Ирена Есаян. В началото на тази година, преди обявяването на изпълнител (22.02.2021), Ирена Георгиева също прехвърля (25.01.2021) дяловете си във фирмата на Юлия Мирчева. Управители към момента са Мирчева и Есаян.

Юлия Мирчева също е свързана с Валентин Златев в консорциум “Обединение логистика” ДЗЗД, в което участват фирми собственост на двамата и организират абсурдно скъпи събития по програма “Еразъм+”, за което информира Сега. Един от участниците в това обединение е Хорнит ООД, собственост на Валентин Златев.

Бошнаков и Георгиева участват чрез фирмите си “Пожарна сигурност” и “Бест Брокърс” в консорциум “Ел Бус България” ДЗЗД, който вече достави първите електрически автобуси за гр. Бургас. Поръчката на общинската Бургасбус ЕООД за 52 милиона лева е също по проект с финансиране по Оперативна програма ”Околна среда 2014-2020”. Тази поръчка също е белязана от скандали, като 11 от участниците са отстранени за да остане само един – “Ел Бус България”, както тогава съобщава Капитал.

Право на отговор

В редакцията се получи следното опровержение от Валентин Златев

На 02.12.2021 г., на сайта bird.bg е публикувана информация със
заглавие: „Доставчиците на електробусите в Стара Загора и Бургас са
свързани с Валентин Златев“.
Информацията съдържа абсолютно неверни твърдения, както и
оклеветяващи внушения по адрес на г-н Златев.
Г-н Златев категорично няма никакво отношение към доставките на
електрически автобуси нито в Стара Загора, нито в Бургас, нито пряко,
нито чрез други лица.
Нещо повече, г-н Златев не познава лицата, с които авторите на
материала го свързват.
Валентин Златев настоява да публикувате опровержение в медията,
излъчила невярната информация, или ще потърси правата си по
съдебен ред.

Бирд бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram