Докъде стигнахме – ГЕРБ да бяга от власт!

„Преяждането с власт” е характерно за всяка управляваща партия – и ГЕРБ не прави изключение. През всички години, начело на държавата, Бойко Борисов и обкръжението му с брутално настървение се стремяха да настанят свои хора на всяка властова позиция. Неслучайно мнозина наблюдатели започнаха да определят ГЕРБ като „партия – държава” по подобие на бившата БКП.

Затова беше наистина изумително, че изведнъж управляващите се оказаха без кандидат за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Постът беше внезапно овакантен след оставката на Стефка Стоева, която през 2019 г. беше издигната от ГЕРБ. Бившият конституционен съдия обяви наскоро, че напуска комисията по лични причини. Но в прощалното си изявление пред своите колеги тя даде да се разбере, че същинският й мотив е желанието на управляващите да прехвърлят огромната отговорност за машинното гласуване върху изборните комисари. Така изведнъж пост с ключово значение за предстоящите парламентарни избори се оказа без титуляр.

Всички очакваха, че депутатите на Борисов веднага ще настанят човек от своите кръгове на мястото на Стоева. Даже се понесоха слухове, че избранникът е Данаил Кирилов – наскоро оттеглилият се правосъден министър. Мълвата се оказа безпочвена, но вместо това се случи нещо далеч по-невероятно – от ГЕРБ въобще не издигнаха никого. Всъщност такава тишина цареше около избора на новия шеф на ЦИК, че дори не се разбра, че срокът за номинации е изтекъл. За процедурата се присети лидерът на БСП Корнелия Нинова, която упрекна управляващите, че в настоящата ситуация изборната администрация не може да работи. В отговор депутатите на Борисов удивиха всички като настояха, че социалистите трябвало да предложат председателя на комисията.

Представяте ли си – ГЕРБ доброволно сдава такъв важен пост на опозицията,

при това в навечерието на изборите!

Може би демократичното съзнание на управляващите се е пробудило и са решили, че политическият баланс в страната изисква да отстъпят малко власт на своите противници? Колкото и невероятно да звучи, точно такава теза се опита да пробута шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, когато обясняваше защо нямат номинация за поста. “Ако искате прозрачен изборен процес, ние очаквахме да поемете отговорността и да бъдете коректив на този изборен процес”, обърна се Дариткова към социалистите. От левицата обаче не се хванаха на въдицата и отказаха да участват. И накрая излезе, че процедурата трябва да бъде стартирана наново.

Странно изглежда, нали?

ГЕРБ да проявява такава неохота да съхрани своята доминация в ЦИК като отказва да предложи новия му председател и великодушно отстъпва тази възможност на БСП. Не осъзнават ли управляващите, че така биха изгубили част от влиянието си в изборната администрация? Знаят го много добре. Но изглежда имат причина, която е достатъчно сериозна, за да рискуват опозицията да получи превес в комисията.

Обяснието трябва да се търси в

промените, които управляващите прокараха в Изборния кодекс.

Да не забравяме – именно тези поправки бяха мотивът, с който Стефка Стоева се оттегли от ЦИК. Трябва да й се признае, че постъпи доста благоразумно с оглед на ситуацията, в която депутатите от ГЕРБ поставиха изборната администрация. Първо, въведоха хибридна система на гласуване – хартиени бюлетини и машини в почти всички избирателни секции. Така със сигурност ще поставят в огромно затруднение и без това крайно ненадеждните избирателни комисии. Второ, тръснаха на ЦИК всички дейности, свързани с колосалната организация по въвеждането и провеждането на машинното гласуване – от придобиването на устройствата през цялата логистика до употребата им в изборния ден. Толкова им се искаше да свалят от себе си всякаква отговорност, че даже отказаха да възложат на Министерския съвет критично важното решение дали да се купят или наемат устройствата за гласуване. А това е определящо дали ще имаме машинно гласуване в бъдеще или не. Отхвърлиха безцеремонно и доста разумното предложение на ЦИК да й се позволи да възлага на държавни органи някои дейности около машинния вот – например логистиката. Тайната мисъл на управляващите беше съвсем прозрачна – смятат, че цялата работа ще се провали, и не искат нищо черно на бяло, което да доказва, че са били ангажирани.

Подло и мръсничко от страна на ГЕРБ, но най-вероятно ще им се получи.

От тази гледна точка, да стоят настрана от ЦИК в този момент изглежда като доста хитра стъпка. Разбира се, останалите политически сили не са глупаци – едва ли някой ще се съгласи да поеме от ГЕРБ комисията точно насред бурята, която тресе страната. Социалистите искат след изборите да влязат в сърцето на властта – в Министерския съвет, и постът на председател на ЦИК е твърде дребна придобивка на фона на голямата битка, която водят. Така че най-вероятно депутатите на ГЕРБ зорлем ще се принудят да посочат някого, който да оглави органа. Може би фигура, която поне на пръв поглед, не е пряко свързана с партията. В крайна сметка, нали цялата им идея е да избягат от отговорност – както винаги правят, когато нещо в държавата не се получи както трябва.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram