Докладът на ЕК: Липса на прозрачност в медиите и предизвикателства в борбата срещу корупцията


„Политико“: ЕК ще изрази тревога за заплахите за журналисти в България, Хърватия, Словения, Унгария и Испания 

Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията – това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона.

В България се оказва, че собствеността на някои медии е директно свързана с политически действащи лица, дори и те самите да не ги притежават официално, се казва в доклада.

Много журналисти определят политическата намеса в медиите като „нещо обичайно“ и „широко практикувано“, се добавя в документа.

В него се допълва, че в страни като България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания, репортери все по-често се изправят пред заплахи и нападения – физически и онлайн, свързани с техни публикации и това се прави под различна форма. Подчертавам, че за първи път в доклад за върховенството на закона официално се отчита състоянието на медиите в страните-членки.

По отношение на борбата с корупцията се казва, че все още пред България стоят важни предизвикателства, преди страната на постигне сериозна репутация за безпристрастност, обективност и независимост на съдебните органи.

„Необходим е сериозен брой на окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта“, се казва още в доклада. Допълва се, че трябва да бъдат завършени процедурите, които да гарантират ефективна отчетност от страна на главния прокурор, както и че съставът и функционирането на Висшия съдебен съвет и инспекторатът към него все още са обект на безпокойство.

Докладите ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета, след което еврокомисар Дидие Рейндерс ще тръгне ще тръгне на обиколка из страните членки.

После правосъдните министри от всички държави ще започнат съвместно разглеждане на заключенията на комисията, което ще бъде по азбучен ред.

България е сред първите страни заедно с Белгия, Чехия, Дания и Естония.

Представянето на докладите, което беше предвидено за 23-ти септември, се очакваше да се отложи още веднъж за другата седмица, но вчера говорителката на Комисията Дана Спинант обяви, че това ще стане днес след колегиума на комисарите.

На 10 септември еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова представи пред комисията  по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент състоянието на механизма за сътрудничество и проверка, който се прилагаше за България и Румъния. Тогава тя отбеляза, че България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта и подчерта, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия механизъм, който включва и свободата на медиите.

Евродепутатката Софи инт Велд от „Обнови Европа“, която е и председател на мониторинговата група, провела закрито заседание в края на август за ситуацията в България, определи обстановката като много сложна, тъй като двата механизма се застъпват и не е я ясно точно какъв ще бъде новият. Тя допълни, че все още има несвършена работа и Венецианската комисия не е била включена в отчетността на главния прокурор.

В новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона, който Европейската комисия ще представи днес, се казва, че заплахите срещу журналисти са особено тревожни в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания, съобщава „Политико“.

В текста се подчертава, че независимостта на съдебната система е изправена пред риск в Унгария и Полша./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram