Доживотен затвор за ливанците, обвинени в съучастие за атантата в Сарафово

Две присъди доживотен затвор без право на замяна даде днес специализираният наказателен съд по делото за атентата на летището в бургаския квартал Сарафово. Най-тежкото наказание по българското законодателство получиха на първа инстанция ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, обвинени за съучастие в организацията на акта.

Двамата обаче бяха предадени на съд задочно и все още се издирват с червена бюлетина на Интерпол и докато не бъдат открити, наказанието им е по-скоро формално.

Прекият извършител на атентата – алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни, загина при взрива на 18 юли 2012 г., причинявайки смъртта на петима израелски граждани и българския шофьор на автобуса Мустафа Кьосев. При терористичния акт на летището бяха ранени 38 души.

По делото са конституирани над 100 пострадали и близки на пострадали от атентата. Те депозираха и граждански искове на рекордната обща стойност от близо 200 млн. лв. Съдът уважи повечето от исковете за неимуществените вреди и отхвърли исковете за имуществените.

Призовани и разпитани по случая бяха 145 свидетели, като около 40 от тях са полицаи и около 50 – експерти.

Присъдите не са окончателни и могат да бъдат обжалвани на втора инстанция.

Десант

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram