Дистанцията вече трябва да е 2,5 метра, маската – FFP2

Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави много по-лесен за предаване. Ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м, ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите – FFP2. 

Това заяви в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, варианти ще има непрекъснато, но хубавото е, че ваксините на базата на кръстосания имунитет въпреки това пазят от тежко протичане и смъртност.

PCR е златен стандарт. Aко искаме да сме сигурни, че не пропускаме случай, това е изследването, което ни дава пълна гаранция. Бързите тестове са за улеснение на гражданите, но за целите на граничния контрол много малко са страните, които приемат и бързите тестове, повечето изискват PCR тестове и засега това ще остане така, отбеляза Кунчев.

Според него недоволството на хората в Босилеград и Цариброд, за които снощи БНТ разказа, е справедливо. А именно: сънародниците ни там работят и учат у нас, но заради ограниченията трябва да плащат всяка седмица или дори всеки ден за PCR тест.

„Заедно с министерството ще намерим най-точната формула, за да могат тези хора да продължат нормалния си начин на живот. След като получихме този сигнал, се чухме и с ръководството на Гранична полиция, за да определим точните пунктове на преминаване и режима на преминаване на тези работници, да има еднаквост, да няма случаи като посочения, трябва да има пълна яснота и по-малко да пречим на тяхното движение“, категоричен беше доцентът.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че е много често пандемиите протичат по такъв начин – с две или три вълни. Подобно нещо се е наблюдавало и при птичия, и при свинския грип, а 1918-1919 г. и при испанския грип.

„Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус, върху тая характеристика се наслагват и други неща – колко са преболедували, колко са ваксинирани, какви са мерките и дали се спазват. Нашата идея не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията върви към повишаване и толкова по-важно е спазването на мерките“, категоричен беше Кунчев.

Според него разхлабването на мерките е било много внимателно – само с 1/3 от учениците от горния курс и с моловете, при които, по думите му, е имало известна несправедливост.

„Опитваме се да избегнем социалния характер на мола, не търговския. Ако охраната наистина следи да няма струпване и да се спазват правилата, рискът не е чак толкова голям“, каза доцентът.

Постепенното увеличение на случаите сега не е резултат от връщането на учениците, ако има такова влияние, то ще се усети след 7-10 дни, заяви той. Не е причината и отварянето на моловете, то беше очаквано, в Западна Европа то е в много високи темпове, въпросът е да го знаем и да сме подготвени.

Кунчев заяви, че никой не се бърка на решенията на щаба, но е нормално и да се вслушват какво се случва в икономиката, „нормално е да чуваме и тегобите на социалния министър, който вижда колко много хора остават без работа, ние сме граждани на тази страна и не ни е безразлично какво се случва“. Има обмен на мнения. Няма натиск.

Една пандемия от въздушно-капкова инфекция не може да бъде спряна. Нито с мерки по границата, нито с мерки вътре в страната, но може да бъде държана под контрол, за да не срине здравната система.

Доцент Кунчев заяви още, че определяне на дата на изборите е било правомощие на президента и той се е възползвал от него.

„Оттам нататък, дали с повече или с по-малко болни, избори ще има и те ще се проведат. Но ще бъде доста по-трудно за нас провеждането им преди много голям брой болни и голям брой карантинирани. 4 април е все още далече, нека видим какво ще стане през февруари“, допълни той.

Главният държавен здравен инспектор каза, че ако се одобри и четвърта ваксина срещу коронавируса, едва тогава ще има някаква възможност за избор, но само в ограничени категории.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram