Димитър Данчев: Олио има, няма основания за паника

Доставните цени на бутилка олио са 2,60-3 лв., цена от 5-6 лв. е спекула. Държавата проверява  

„Достатъчно е количеството слънчогледово семе, което има в България. Както установиха проверките на Министерството на земеделието, в България в момента има 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което е достатъчно да задоволим нуждите за производство на олио в страната за следващите 4,5 години. Няма недостиг на продукция.“ Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Вчера министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова проведе среща с преработвателите на слънчогледово семе и производителите на олио, на която  стана ясно, че основание за притеснение няма. Преработката на суровината върви нормално. В момента на пазара има достатъчно количество олио. Както виждате, големите търговски вериги дори си позволяват да правят промоции, което означава, че имат достатъчно количества“, добави той.

По неговите думи цена от 5-6 лв. за бутилка олио е необоснована, защото производствената цена на бутилка олио е около 2 лв. Заместник-министър Данчев посочи, че цена от 5-6 лв. за бутилка олио означава допълнителна печалба за търговците от 3-4 лв. 

„Заедно с Комисията по стоковите борси и тържищата направихме пълна проверка на доставните цени по магазините и стоковите борси и установихме, че в момента вървят на 2,60-3 лв. за бутилка олио. Това означава, че тези 3-4 лв., които се слагат като надценка, не са основателни и говорят за наличие на спекула“, подчерта Димитър Данчев.

Заместник-министърът на икономиката информира, че за последните 3 дни Комисията за защита на потребителите е направила над 320 проверки, като са прегледани документите за произход на стоката, отделно от това се разследват прилагането на нелоялни търговски практики. Установени са случаи, в  които търговски вериги са публикували стоки в акция в своята брошура, които след това не са били налични или са били налични в недостатъчно количество в магазините. Има вече издадени наказателни съпостановления от КЗП. Същевременно Комисията по стоковите борси и тържищата извършват проверки както произхода на стоките, така и затова дали се издават необходимите документи за реализиране на продажбите и дали отговарят качествените параметри на стоката.

„Министерството на икономиката и КЗП сме сезирали Комисията за защита на конкуренцията, за да се установи дали наистина има прилагане на недопустими конкурентни практики, прекъсване и отказване на доставки за търговската мрежа или доставяне на недостатъчни количества. Държавата е в ролята си. Извършват се необходимите проверки и контролни действия, така че да се гарантира нормалното функциониране на пазара“, каза заместник-министър Данчев.

 Той определи твърденията, че спирането на вноса на слънчоглед от Русия и Украйна е причината за повишаването в момента на цените на олиото като неоснователни.

„В редица европейски страни се обсъжда въвеждането на квоти за бизнеса и за потребителите на определени видове стоки. В Министерството на икономиката и индустрията си даваме ясна сметка, че това не е типична пазарна практика, но когато се налага това, за да се прекрати едно ненужно презапасяване, ще се прилага. Отделно от това, през следващата  седмица в Европейската комисия ще се дискутира възможността да се ограничи износа на някои видове стоки в ЕС. Таван на цените на някои видове стоки е също една от мерките, които се обсъждат на европейско ниво“, коментира още Димитър Данчев.

Според него, след като се успокои пазара на цените на енергоносителите и се възстановят глобалните вериги на доставка, този ценови натиск ще се облекчи значително и ще има намаление на цените след средата на годината.

„През тази седмица правителството отпусна 1,1 млрд. лв., за да се интервенира на пазара на пшеница, слънчоглед и царевици, така че да се облекчи ценовото положение и да се спре с паниката, която възникна на тези пазари през последните дни“, изтъкна заместник-министърът на икономиката, като добави, че в момента се търсят всички възможни начини за повишаване контрола на пазара и за намеса на държавата там, където има нужда от това.

Освен с олиото се е направил опит за спекула с цената на горивата, посочи Данчев, припомняйки, че преди няколко дни абсолютно необосновано се е създало паника, че на пазара на горивата има недостиг и са се извили опашки пред редица бензиностанции. „Истината е, че доставките на горива в страната не са прекъсвани. Обсъждат се възможности с един от големите производители на горива в страната да се премине на производство, което да е изцяло с не руски петрол. В момента тази рафинерия работи с около 40% руски петрол“, посочи той. 

Димитър Данчев каза още, че сегашната ситуация се използва от някои политически партии, включително парламентарно представени, за трупане на евтин политически дивидент.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram