Диана Ковачева: Проектът на ГЕРБ лишава гражданите от защита, превръща омбудсмана във фигурант

Написаната специална глава, посветена на омбудсмана в проекта за нова конституция на ГЕРБ, на практика отнема правомощия и изпразва от съдържание институцията. Това обясни пред БНР омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея текстовете превръщат омбудсмана във фигурант, орязват правомощията му и лишават гражданите от защита, каквато са имали досега.

Досега действащият текст, който дава широк мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с текст, в който омбудсманът е сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на гражданите, без реално да се даде възможност той да ги защитава, алармира Ковачева в предаването „Преди всички“.

„ЗА МЕН Е НЕОБЯСНИМО ТОВА „ВНИМАНИЕ“ КЪМ ИНСТИТУЦИЯТА НА ОМБУДСМАНА“, КОМЕНТИРА ТЯ.

Отнето е правото на омбудсмана да се намесва, когато представители на частния сектор нарушават основни права и свободи – например некоректни работодатели, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, колекторски фирми, поясни Диана Ковачева.

Включването на това правомощие на омбудсмана да се намесва в подобни казуси е станало след ясни международни препоръки от ООН и ОССЕ, допълни Ковачева. Тя обърна внимание на факта, че в момента институцията се ползва от най-високия възможен правозащитен статут А.

Новите текстове стесняват кръга на субектите, които могат да сезират омбудсмана – досега правозащитни организации са имали това право да сезират за нарушени права например от типа на домашно насилие или по казуси, свързани с права на хора с увреждания. „Всички те в момента са изключени от конституционния текст“, уточни Ковачева.

Възпрепятства се възможността омбудсманът да защитава основните права и свободи на гражданите, категорична е Диана Ковачева. За нея е необяснимо и нищо не налага да бъдат преместени основните права на човека от началото на конституционните текстове, което тя определи като изключително знаково място, в самия край на проекта.

Въвежда се индивидуалната конституционна жалба, но гражданите не са споменати като субект, който може да сезира Конституционния съд, отбеляза още Ковачева в критиките си към проекта./offnews.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram