Децата тръгват присъствено на училище, заведенията ще работят до 22 часа. Нови мерки от 7 септември

Нови мерки от 7 септември до началото на ноември обяви Министерството на здравеопазването на брифинг днес. Училищата ще започнат с присъствено обучение. 

Заведенията ще работят от 7 до 22 часа при отстояние от 1,5 метра между масите и 6 човека на една маса. Кръщенета и сватби ще могат да се провеждат с до 30 лица на закрито или 60 на открито, предвиждат мерките.  

Школите за изкуства и езици ще работят, затварят обаче детските клубове.

Кината и театрите остават отворени, но ще могат да работят с 50% от местата си. Фитнесите ще работят с 30 на сто от капацитета си, а спортът на закрито ще е без публика. 

(Списък на всички мерки – най-долу)

Заповедта ще бъде публикувана дне и ще е в сила от 0:00 часа на 7 септември, обяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Има възможност за ваксинация, от нас зависи да не стигнем до по-строги мерки, допълни той. 

Обезпокоителен е високият брой на смъртните случаи у нас, регистрирани с COVID-19. Последното място по ваксинация ни отрежда първо място по смъртност, обяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Преди да вземем решението за прилагане на нови мерки, проведохме редица срещи с експерти, поискахме и получихме около 40 становища от браншови и работодателски организации. Всички предложения са разгледани, увери министърът. 

Още днес предложенията за компенсации ще бъдат изпратени на министерствата на икономиката и финансите. 

Има пълна доминация на Делта варианта и 1 процент на Алфа варианта, други мутации у нас няма, заяви проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ. 

Кои сфери засягат мерките:

1. Езиковите центрове и други школи ще работят при спазване на 1,5 м дистанция, събиране на до 10 души в зала и носене на маски за лице.

2. Детските центрове и клубове няма да работят.

3. Конгреси, конференции, семинари ще могат да се провеждат с до 30 участници и до 30% от капацитета на залата.

4. Спират тиймбилдингите.

5. Изпити и конкурси ще се провеждат с до 30% от капацитета на залата.

6. Спират масовите мероприятия като събори и фестивали.

7. Кина, театри и циркове ще работят с до 50% от капацитета си.

8. В музеите и галериите трябва да се спазва дистанция.

9. Школите по изкуства ще работят с до 30% от капацитета на помещенията.

10. Спортните срещи/състезания ще се провеждат без публика на закрито.

11. Спортните състезания на открито ще са с публика на 30% от капацитета.

12. Фитнесите ще работят с до 30% от капацитета си.

13. Спортните зали ще работят с до 50% от капацитета само за индивидуални занимания. Колективните спортове на закрито се преустановяват. Помещенията за спа процедури, балнеолечение ще работят с до 30% от капацитета.

14. Заведенията могат да работят в диапазона от 7:00 до 22:00 часа. Трябва да има минимум 1,5 м дистанция между облегалките на столовете на отделните маси, персоналът да е с маски за лице, а на маса да има до 6 души.

15. Семейни тържества като сватби и кръщенета могат да са с до 30 гости на закрито и с до 60 гости на открито.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram