Депутатите си продължиха вчерашния скандал

След като вчера Народното събрание приключи работния си ден със скандал, депутатите решиха, че е удачно така да започне и днешния ден. Поводът – не могат да уточнят категорично дали са или не са гласували промените в Закона за НСО.

Дебатът и точката вчера предизвикаха скандал в парламента, след като се стигна до процедурни неуредици и нито една от парламентарните групи не знаеше дали промените са приети или не.

Ива Митева започна заседанието с предложение двата законопроекта за промени да бъдат прегласувани.

Днес по темата имаше и Председателски съвет, след който от ГЕРБ – Росица Матева, която председателстваше заседанието вчера и Десислава Атанасова от ГЕРБ, коментираха пред медиите, че тяхната група няма да приеме исканията на ИТН и ИБГНИ, които са вносители, да се гласуват законопроектите отново днес.

Така и започна заседанието. Ива Митева, вносител на промените и председател на НС, обясни тезата, че няма кворум, поради което заседанието не може да бъде прекъснато и да бъде решено, че законопроектите изобщо не могат да бъдат гласувани. В тази връзка Ива Митева предложи днес двата законопроекта да се прегласуват.

Десислава Атанасова направи обратно предложение. „Ситуацията, в която се опитвате всички да пренапишете правилника и да измислите нови правила на Конституцията, беше разгледана, точката имаше многократни гласувания и нямаше основания тази точка да влезе в дневния ред“, обясни тя. „Възразявам дори председателят да прави подобно предложение, вие сте първа сред равни, ако твърдите, че не е приключила точката, взехте участие в дебата и не трябва да сте на това място, на което сте“, категорична бе тя.

Ива Митева отговори, че дебатът по точката е приключил, когато липсва кворум, няма как да продължат гласуванията по законопроектите каквито и да са те, или то се прекратява, или само се продължава с обсъждане. Христо Гаджев, ГЕРБ излезе с друг довод по логиката, че дори удължаването на работното време пак без кворум е отново нищожно.

Хамид Хамид от ДПС направи предложение – в дневния ред за сряда двата законопроекта да се включат за ново разглеждане и прегласуване, което Ива Митева отхвърли, тъй като при обсъждането кворум не се изисква и това е поправка от 2005 г. Имаше проверка на кворум и той установи, че има 121 депутати, поясни тя.

Тома Биков припомни, че вчера Кристиан Вигенин, БСП, е предупредил какво ще се получи, но депутатите са продължили и едва след това са започнали да мислят. „Процедурата е следната – да сте мислили“.

Росица Кирова даде обяснение по повод вчерашните си действия като водеща заседанието – електронната система е показвала броя на депутати, присъстващи в зала и участващи в гласуването, и не е имало необходимото мнозинство, което да гласува законопроекта. Тя призова да не се спекулира с правилника и правилата, а причината за неуредиците тя не намира в себе си, а в набързо изработения правилник.

Порочните действия не предизвикват правни последици, смята Николай Хаджигенов – „единственото, което трябва да се направи, е да се продължи, всичко друго са интерпретации“. „Някой сериозно ли ще убива Бойко Борисов и парламентарни групи да пазят НСО“, възмути се той.

Татяна Дончева обясни, че според новите промени в правилника, закони ще се приемат със 121 души. Като сме казали така, да караме така, ако ще възстановяваме парламентаризма, да го възстановяваме, ако не да си караме както преди – с 61 гласа ще ги приемаме и всичко ще е шест. Подпишете така решението както ви диктува съвестта и познанието, се обърна Дончева към председателят на НС., и предложи да се подпишат законопроектите за приети.

Поредното покачване на напрежението в зала, доведе не само до струпване на депутатите, заради което дори и квесторите се наложи да ги прибират по банките, но и до реплики между взетата от Маноил Манев дума и неизвестен депутат в зала: : „Не ми викай на бе, човек. Този език и аз го знам, но е за улицата и когато кажеш – бе, трябва да кажеш и я, а то боли“.

Ива Митева даде почивка половин часа, в която поиска народните представители да се съберат на Председателски съвет.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram