Депутатите избраха постоянните парламентарни комисии

Депутатите приключиха работата си по сформирането на постоянни парламентарни комисии, като недоволство в пленарна зала предизвика само изборът на Радомир Чолаков от ГЕРБ за председател на комисията по правата на човека и решението на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да не предлага представители в ръководствата.

Николай Хаджигенов аргументира защо депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са гласували против избора на Чолаков.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ гласувахме против. Това не касае г-н Чолаков. Ние смятаме, че за тази комисия конкретно има две далеч по-добри предложения – именно Младен Маринов и Христо Терзийски. Извън забавната част – намираме за срамно председател на комисията по правата на човека да бъде от ГЕРБ“, каза той.

Мая Манолова пък предизвика недоволството на председателят на парламента Ива Митева, след като каза, че групата ѝ се отказва от ръководни постове в парламентарните комисии.

„Бяхме многократно обвинявани „Изправи се БГ! Ние идваме!“, че се борим за постове и позиции и се опитваме да парцелираме някаква власт, в тази връзка заявявам от името на групата, че ние не желаем и няма да получаваме председателски места в комисиите, нито заместник-председателски. Ще имаме членове и ще продължим, както и досега, да работим активно, отговорно и компетентно по темите, които са важни за българските граждани“.

Ива Митева направи остра забележка.

„Нали разбирате, че ако последват сега всички народни представители и парламентарните групи вашите думи, ще останат комисиите без ръководство и ще блокираме работата на Народното събрание, защото в момента всички могат да оттеглят своите кандидатури. Просто не се прави така в една парламентарна република“.

Решението на „Изправи се БГ! Ние идваме“ вече се отрази на състава на комисия за контрол над службите за сигурност, която няма да има заместник-председатели, защото тези постове се полагаха на парламентарната група. Тази комисия обаче ще има председатели на ротационен принцип.
Ето и избраните ръководители на повечето от 22-те постоянни комисии:

Комисията по бюджет и финанси се оглавява от Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

Най-голямата парламентарно представена партия ще ръководи и комисията по енергетика, като неин председател е Иван Хиновски.

Правната комисия ще бъде оглавена от Андрей Михайлов, също от „Има такъв народ“.

Професор Николай Радулов от ИТН пък оглави комисията по вътрешен ред и сигурност.

Борислав Сандов от „Демократична България“ застава начело на комисията по околна среда.

Ключовата комисия по здравеопазване е с председател д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

Транспортната комисия ще се ръководи от бившия министър Росен Желязков.

По програма след сформирането на комисиите трябва да бъде изслушан министърът на образованието професор Николай Денков.

Народното събрание започна работа на 21 юли, а без редовни комисии не може да извършва законодателна дейност. Досега депутатите изслушваха представители на служебния кабинет, какъвто е и дневният им ред до края и на тази пленарна седмица./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram