Депутатите избират председател на 45-ия парламент с вдигане на ръка. Оформи се анти-ГЕРБ мнозинство

Депутатите избrрат председател на 45-ото Народно събрание с вдигане на ръка. Със 158 гласа парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за гласуване със ставане на крака, което бе подкрепено от само 74 народни придставители. Така се оформи първото анти-ГЕРБ мнозинство в 45-Ото Народно събрание.

Изненадващо ГЕРБ направиха предложение гласуването за новия председател да е явно, със ставане от място обявяване на името  и със заявяване на позиция „Да“, „Не“ или „Въздържал се“. Предложението бе отправено от депутата Александър Ненков, но то бе посрещнато с негодувание от останалите формации. От ГЕРБ смятат, че „гласуването накуп“ не може да разкрие „какво е мнозинството“ в това НС.

„Нашето предложение не цели да удължи заседанието, а цели да има яснота по въпроса какво е новото парламентарно мнозинство“, аргументира се Тома Биков.

Татяна Дончева от Изправи се! Мутри вън! опонира, че няма нужда депутатите да се изпитват по процедурите. Според нея няма нужда да се губи време, защото е ясно, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде приет само от техните 75 депутати. Дончева определи положението на управляващите като „цугцванг“, използвайки термина от шаха.

Гласуването обаче показа, че всички освен ГЕРБ са гласували против.

Издигаме Цвета Караянчева и ще се въздържим от подкрепа към друг кандидат за председател на Народното събрание. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram