Ден 8 на протестите. Недоволните

Само 30 минути след обявения начален час на демонстрацията в района на така наречения ”Триъгълник на властта” са хиляди хора. Очаква се днес да са най-големите протести от началото на гражданското недоволство. Заявката е за огромна национална стачка в цялата страна.

Няколко часа след началото на протеста гражданите се отправиха по обичайния маршрут към сградата на Народното събрание. Движението на протеста по предварителна информация ще спре пред сградата на БНТ. В момента там също има демонстрации. Основните искания са за оставката на генералния директор на медията Емил Кошлуков.

Към момента протестиращите се движат по бул. „Дондуков“ в посока Орлов мост.

Това е осмият пореден ден, в който демонстрантите ще поискат оставката на кабинета ”Борисов 3”. Настояванията са и за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Към момента обстановката е спокойна. На място има и засилено полицейско присъствие.

На протеста присъстват представители на различни граждански организации. В началото имаше и разделение на протестите, но в крайна сметка те се сляха в едно.

Появиха се и хумористични закачки за това кой да заеме поста на министър-председател в следващия кабинет. Бе издигната кандидатурата на правосъдния министър Данаил Кирилов, който е обект на критики от страна на обществото. Припомняме, че той публикува във Facebook история, която въвлече анимационния герой Спондж Боб в общ сюжет с опита за десант в парк „Росенец“ от страна на Христо Иванов. По повод публикацията имаше остра реакция, а вчера премиерът Бойко Борисов забрани на Кирилов да публикува в социалните мрежи.

Кандидат премиер стана и главния прокурор Иван Гешев.

„Няма да стане с малки оставки. Първо – двете глави долу. Този магарешки инат се лекува с гражданско неподчинение. Бедна им е фантазията какво ги чака. Ще обявим национални стачки, докато това не се изчисти до дъно. Ще видят как се спират самолети, влакове, магистрали“, заяви Велислав Минеков.

„Вчера обсъдиха три варианта как да си тръгнат, но да останат. Този път не са познали. Тук е волевата сила на българското общество. Надяваме се с промени в Конституцията да се отнеме безконтролната власт на главния прокурор. Прокуратурата се превърна в съд. Това е диктатура“, заяви пред протестиращите Велислав Величков и допълни:

„Главата на мафията се намира там, където едни патриоти извоюваха бряг за българите – Делян и неговия ментор Ахмед Доган“.

На протеста има и абитуриенти, видя човек на ФрогНюз, който се намира на място.

.

Продължава да се разгаря масовото напрежение срещу кабинета “Борисов 3”. Вчера демонстрации имаше в почти всички областни градове в страната. Очаква се днес ситуацията да бъде същата, като заявката е за най-големият протест до този момент.

Фрог Нюз припомня, че в хода на вчерашните демонстрации премиерът Борисов обяви, че ще поиска оставките на трима министри – Владислав Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). Днес обаче, след коалиционен съвет с патриотите, бе взето решението ремонти в управлението да има след вота на недоверие, внесен от левицата. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия. САЩ пък обявиха вчера, че спират газовите проекти у нас.

Припомняме още, че недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган. Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

Протестите в столицата пък продължават вече осми пореден ден. Десетки хиляди граждани се събират на площада пред сградата на Министерския съвет. Основните им искания продължават да са оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Демонстрации има освен у нас, и в чужбина. Днес стана ясно, че българи в Брюксел също са излязли на мирен протест в подкрепа на демонстрациите. Преди няколко дни стана ясно, че протести са се разразили и в Лондон, Ирландия и Прага.

Фрог

.
.

Снимка: БГНЕС.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.

Снимка: БГНЕС
.

Снимка: БГНЕС
.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram