Ден за защита на личните данни

На 28 януари 1981 г., точно преди 40 години, става факт Конвенция 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизирана обработка на лични данни. Инициативата за обявяването на 28 януари за Ден за защита на личните данни е на Съвета на Европа, но понастоящем той се отбелязва в редица държави в целия свят, въпреки че е възникнал като „европейски”. 

На 28 януари 2021 година за пореден път КЗЛД/Комисия за защита на личните данни/ отбелязва Деня за защита на личните данни с редица събития и поставя начало на инициативи, чиято основна цел е да насърчава осведомеността и да формира в ценностната система на гражданите разбиране относно политиките за обработване на лични данни.

На 28 януари 2021 г. чрез сайта на КЗЛД ще бъде предоставен дигитален Инструмент за самооценка на малки и средни предприятияза съответствието им с Общия регламент относно защитата на данните. Инструментът е разработен по проект SMEDATA – „Осигуряване на най-висока степен на защита на неприкосновеността на личния живот и личните данни чрез иновативни инструменти за малки и средни предприятия и граждани”. Инструментът е достъпен от сайта на КЗЛД –ТУК.


Също по повод на Деня за защита на личните данни ще бъде обявено стартирането на анкета, насочена към администраторите на лични данни от частния сектор, като целта е да се получи информация относно готовността им да ползват специфични трудови умения на лица в неравностойно положение. Анкетата е достъпна от сайта на КЗЛД – ТУК.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram