Денят на 14 февруари – между Трифон Зарезан и Свети Валентин

На 14 февруари съвпадат два празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува.

Това са празникът по стар стил на Св. Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Св. Валентин.

Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното.

За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Св. мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря.

С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари. Според българския обичай, в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.



Св. Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г., заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран. Празникът 14 февруари, посветен на Св. Валентин, започва да се чества през 14-и век.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram