ДБ и ИБГНИ с условие към ИТН: В новото правителство да участват служебни министри, а не зайци

Безоблачните отношения между т.нар. партии на промяната, които до вчера се кълняха, че гледат в една посока,  май са на път да бъдат взривениДБ и ИБГНИ излязоха с обща позиция към ИТН по отношеие състава на бъдещото правителство и поставиха изненадващо условие.

„Бъдещото управление трябва да следва посоката и стандарта, който зададоха повечето от министрите в служебното правителство“.

Това обявиха от „Да, България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ след общи консултации, посветени на тяхната подкрепа за евентуален кабинет на ИТН.

На тази база ще преценяваме имената, които ще ни бъдат предложени„, заяви Мая Манолова. Тя бе категорична, че ИБГНИ се присъединяват към високата оценка на ДБ за министрите Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков. И добави към тях Бойко Рашков и Атанас Пеканов.

Както Христо Иванов, така и Мая Манолова заявиха, че те не предлагат въпросните министри, нито имат желание за министерски кресла в правителството на ИТН. „Те създадоха висок стандарт, който хората очакваха. Не предлагаме, а казваме, че трябва да се следва посоката и стандарта, който те зададоха“, обясни Манолова.

И още нещо общо между ИБГНИ и ДБ – двете партии настояват за гаранции, че ДПС и ГЕРБ няма да имат никакво влияние в управлението.

„Да, наистина това са партии, излъчени с българския вот. Тук не говорим за Студена война или Берлинска стена. Но има решения, за които трябва да сме сигурни, че те нямат да могат да влияят. Например ГЕРБ и ДПС не трябва да оказват влияние върху избор на нов главен прокурор. Сега въпросът не е дали Гешев ще си тръгне, а кога и кой ще е негов наследник“, обясни Христо Иванов. И изтъкна, че той няма да е кандидат за поста.

Нека това да бъде червена лампичка, че ние няма да даваме подкрепа на всяка цена“, категорично обяви Манолова.

„Не можем просто да гласуваме за някакви зайци, извадени от цилиндъра“, акцентира Христо Иванов върху проблема със състава на кабинета. В същото време той отрече, че  поставят ултиматум на хората на Трифонов. Мая Манолова обаче предупреди, че днешните изявления от парламентарната трибуна трябва да бъдат „разчетени като червена лампичка“. И двамата отказаха да говорят за номнации в кабинета, но в същото време продължиха да сипят похвали за споменатите служебни министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, като така дадоха да се разбере, че ще настояват за тяхното участие във властта и занапред.

Колко сериозни са исканията, Иванов подчерта със заканата: „Ние сме готови да разглеждаме всички останали опции, включително да бъдем опозиция. В крайна сметка, ако не може този парламент да излъчи смислено управление, да се върнем към съда на избирателите.“

По повод думиге на Ивайло Вълчев, че до края на седмицата няма да бъде обявен съставът на новия кабинет, депутат от ДБ заяви: „Тупат топката, защото нямат кандидати нито за министри, нито за премиер. Всички им отказват“.

Според депутати от ДБ намерението на ИТН било първоначално да получи парламентарна подкрепа от страна на хората на Карадайъ, докато ГЕРБ тотално „бъде изтикана“ и след това да се „освободят и от ДПС“. „Не можем да се съгласим. Ние сме го казали ясно и продължаваме да държим на мнението си – не искаме да имаме нищо общо с ДПС“, подчерта Христо Иванов.

Съпредседателят на ДБ настоя, партията на Трифонов да се съгласи на „много ясен политически ангажимент на най-високо ниво за реформа в правосъдието чрез промяна в конституцията“. Към другите задължителни програмни приоритети, той причисли „изчистване на регулаторите един по един от корупционни калинки, на службите“; решителен пакет от мерки за прилагане на санкциите по Магнитски; мерки за възстановяване на енергийния суверенитет. Даде знак, че ще очаква подкрепа и за едно ново предложение на дясната коалиция – за поредна анкетна комисия, чийто мандат описа така: „да наблюдава прилагането на мерките по Магнитски, кото да отговори на нъпросите защо и как българските органи проспаха 700 милиона в хазарта. По-късно стана ясно, че тази инициатива е всъщност съвместно предложение с ИБГНИ.


Очаквайте още подробности.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram