Данаил Кирилов поиска ВСС да уволни санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов

Автор: www.svobodnaevropa.bg

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи от длъжност съдия Андон Миталов от Специализирания съд, стана ясно от прессъобщение на правосъдното министерство, цитирано от БТА. Мотивът е посочването на Миталов като участник в „сериозна корупция“ от Държавния департамент на САЩ и забраната той и семейството му да влизат в страната.

Държавният департамент съобщи, че разполага с „достоверна информация“ за участието на съдия Андон Миталов в „сериозна корупция“, но не уточни в какво деяние се състои тя. На въпрос на Свободна Европа от посолството на САЩ посочиха, че законът, по който е санкциониран Миталов, не дава дефиниция на „сериозна корупция“.

Посолството на САЩ не отговори на въпросите дали случаят има връзка с решението на съдия Миталов да пусне обвинения в шпионаж председател на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Москва, за да получи орден от Владимир Путин, или пък с решенията му по делата за подготвяно убийство срещу депутата от ДПС Делян Пеевски. По данни на Свободна Европа става дума за случая „Малинов“.

В своето писмо Данаил Кирилов посочва именно процесуални нарушения по този случай. „Съдия Миталов неправомерно е позволил на обвиняем да напусне страната за конкретни дати и събития, нарушил е разпоредбите на НПК, като не е поискал становище на прокурора, образувал е частно дело без да има процесуална компетентност и умишлено е нарушил служебните си задължения.“

Проверка по този казус беше поискана от вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който подаде сигнал до Инспектората на ВСС в края на миналата година. Цацаров твърдеше, че магистратът е нарушил установения ред, разрешавайки на Малинов да пътува до Москва, без по молбата му да се произнесе наблюдаващият прокурор по делото за шпионаж.

В четвъртък обаче стана ясно, че ИВСС няма да образува проверка срещу съдия Миталов, като посочената причина е, че няма основания. „В сигнала главният прокурор е поискал по същество от ИВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, доколкото съдията е разрешил на обвиняемото лице да напусне страната, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да разреши напускането. ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка“.

В четвъртък съдийската колегия към Висшия съдебен съвет отправи официално питане до американската държава за информация по случая, за да може да започне разследване и в България./svobodnaevropa.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram