Гражданска барикада в НС. Протестиращи отказват да напуснат парламента. Искат оставките на Борисов и депутатите /видео/

Майките от „Системата ни убива“, заедно с още няколко организации, свързани с протестите, влязоха в Партийния дом, за да поискат оставките на премиера Бойко Борисов и на всички народни представители от 44-то НС. Те се барикадираха в Народното събрание и на този етап отказват да напуснат сградата, докато правителството не подаде оставка.

Акцията им започна тази сутрин, когато в 10 часа те входираха в деловодството на МС Декларация за оставката на Борисов. „След като не последва реакция, ние решихме да настояваме същото да направят и депутатите“, разказа пред Фрог Вера Иванова. До момента трима депутати от БСП са удовлетворили искането на майките и са сложили параф, че са съгласни да подадат оставка.

Това са Анна Славова, Виолета Желева, Кристина Сидерова. „Ние сме пред деловодството на Партийния дом. Успяхме да влезем вътре. Щом ни видя Валери Симеонов си обърна главата и буквално избяга. За акцията сме уведомили президента Румен Радев, омбудсмана, както и ЕК“, допълни Иванова. Тя уточни, че на място има и майки с деца, които са в инвалидни колички. „Ние няма да излезем, докато не срещнем с представители на всички парламентарни групи“, категорична е Вера Иванова, която години наред води битка за достоен живот на децата с увреждания.

.

Според Антон Кутев е много възможно протестиращите да откажат да напуснат сградата. По думите му първо от парламентарната администрация са отказали изобщо да пуснат протестиращите, а след това и журналисти. След това обаче представители на медиите са били допуснати до тях. Достъп до НС са получили със съдействие на левицата. Сред групата граждани са представители на родителите на деца с увреждания “Системата ни убива”, както и гражданската организация “Изправи се.БГ”.

Никола Вапцаров, представител на „Изправи се. БГ“, който е пред парламентарното деловодство, коментира пред „Сега“, че няма да напуснат Народното събрание, докато не ги приеме парламентарният шеф Цвета Караянчева.

„Засега ръководството на НС ни игнорира и затова седим в коридора“, посочи Вапцаров. И допълни: „Още не знаем какво ще се случи към 16.30 часа, когато тръгнат да затварят сградата. Предполагам, че могат да ни изхвърлят насила и към момента не сме решили съвсем какво ще предприемем, ако до края на работния ден никой не ни обърне внимание. поне 5-6 души имаме, които са постоянно пред деловодството и чакат да ни приемат“.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=2638893863039842&ref=watch_permalink&t=20

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram